Kada deca udju u određeno doba, ne žele da slušaju pitanja o tome šta su jeli, gde su bili ili šta su radili

Potpuno je normalno da roditelji u nekom momentu izgube kontrolu nad svojom decom, to se zove odrastanje. Ipak, jedna studija pokazuje zaprepašćujuće rezultate da roditelji počinju da gube kontrolu nad svojom decom kod ona napune 13 godina.

Nakon godina posmatranja svog koraka svog deteta, roditelji na neki način prestaju da budu centar sveta za svoju decu. Nakon što započnu srednju školu i počnu da se kreću po sopstvenom putu ka svetu, roditelji više nemaju uticaja na njih.

Jedno istraživanje je otkrilo da 4 od 10 roditelja (u tom periodu) i dalje brine o tome da li im je dete gladno i žedno, a 43 odsto roditelja pronalazi omotače fast fudova i slatkiša u škloskim torbama. Većina tih roditelja ni ne zna da njihovo dete konzumira takvu hranu, pa je ovo samo jedan od prvih znakova da gubite kontrolu nad detetom.

Potpuno je normalno da roditelji u nekom momentu izgube kontrolu nad svojom decom Foto: Pixabay.com

39 odsto roditelja (sa decom od 13 godina) ne zna sa kim se njihovo dete druže i potpuno gubi moć nad kontrolom hrane koju dete konzumira. Skoro jedan od 10 roditelja veruje da je tačka na kojoj moraju početi da grade međusobno poverenje već sa 10 godina.

Studija kompanije “Vitabiotic’s Wellteen” je pokazala da roditeljski strahovi mogu biti opravdani, jer skoro 40 odsto roditelja veruje da njihova deca jedu više džank hrane poput slatkiša, čokolada i grickalica, nego što su to oni radili u istom uzrastu. Više od polovine roditelja se učestalo raspravlja sa svojim tinejdžerima o ishrani, sa akcentom na potrebama da se jede više voća i povrća.

Mnogo roditelja ne zna sa kim se njihovo dete druže i gubi moć nad kontrolom hrane koju dete konzumira Foto: Pixabay.com

– Sa većim brojem grickalica koje možete izabrati, nije iznenađujuće što mnogi roditelji misle da njihovi potomci uživaju u više džank hrane nego što se to moglo raditi par decenija ranije. – kaže portparol kompanije “Vitabiotic’s Wellteen”.

Studija sa 2.000 roditelja tinejdžera starosti 13-18 godina je otkrila da se šest od deset roditelja oseća kao da je izgubilo kontrolu nad svojom decom jer su postali nezavisniji. To znači da 63 odsto roditelja brine o tome da li njihova deca dobiju neophodne vitamine koji im trebaju za razvoj.

Roditelji priznaju da nema pojma koliko čokoladica i džank duda dnevno pojedu njihova deca Foto: Pixabay.com

Istraživanje koje je sprovedeno preko sajta “OnePoll.com” je otkrilo da 12 odsto roditelja priznaje da nema pojma koliko čokoladica dnevno pojedu njihova deca, dok se jedan u deset roditelja bori za smanjenje grickalica u ishrani. Roditelji se slažu oko toga da ne znaju koliko gaziranih pića u toku dana popiju njihova deca, dok više od jednog u 20 roditelja ne zna da li njihova deca jedu voće i povrće.

Više od 4 u 10 roditelja smatra da je njihovo dete probalo alkoholno piće, mada samo 44 odsto tinejdžera tvrdi da je već probalo alkohol.

Telegraf.rs