Da govor i pisanje o zločinima tzv. Armije BiH sa sobom povlači i javni poziv na linč – iskusila je novinarka portala “Dnevnik.ba”, Gloria Lujanović.

Nakon tekstova o kampovima mudžahedina i zločinima u Srednjoj Bosni, Lujanovićevoj je preko društvenih mreža upućena salva prijetnji. Međutim, i nakon što su prijetnje prijavljene reagovanje nadležnih je izostalo.

Uobičajenu floskulu o potrebi suočavanja sa činjenicama političko Sarajevo i te kako nemilice koristi. Međutim, kada se pokrene pitanja zločina koje je činila tzv. Armija BiH odgovor je govor mržnje, poziv na linč i ogavne prijetnje. Zbog pisanja o terorističkim kampovima, mudžahedinima i njihovim zločinima novinarka Gloria Lujanović našla se na meti onih koji ne opraštaju nikome ko se iole drzne da kaže da je bilo i drugih žrtava osim bošnjačkih. Ali, prijetnje upućene Lujanovićevoj naišle su na zid ćutanja nadležnih.

“Prilikom prijetnji bošnjačkim novinarima, intelektualcima, medijima, SIPA promptno upada, njuška, traži i pribavlja dokaze. Prilikom prijetnji nebošnjačkim novinarima, intelektualcima, medijima SIPA ne čini ništa. Nameće se sljedeće pitanje: Vodi li Perica Stanić SIPA prema rasnim zakonima ili je ona u službi svakog građanina BiH?”, upitao je delegat u Klubu Hrvata u Domu naroda PS BiH Mario Kaeamatić.

I dok Karamatić odgovor očekuje u što kraćem roku ili u suprotnom ostavku svih Hrvata u SIPI, ali i direktora Stanića, Udruženje novinara BiH ćuti. Indikativno – osuđuje napad na ekipu BHRT-a u Konjicu, ali prijetnje Lujanovićevoj ne pominje. Izuzev Savjeta za štampu koje je ove prijetnje osudilo, iz Sarajeva tišina.

“Najvažnije je reagovati na svaku prijetnju. Јa ne znam zašto se Gloria Lujanović našla u ovoj situaciji, ona je samo istraživala istinu. Ključno je u BiH da želimo istražiti istinu i da jednako reagujemo  na svaku situaciju bilo o kome da se radi, znači žrtva je žrtva. U ovom slučaju Gloria Lujanović je istraživala zločine koje su uradili pripadnici tzv. Armije BiH”, rekla je predsjedavajuća Kluba Hrvata u Domu naroda PS BiH Ljiljana Zovko.

Matrica po kojoj kao i u ovom slučaju udruženja, aktivisti i borci za ljudska prava odgovaraju jakom i teškom tišinom i te kako je poznata Sanji Vlaisavljević.

“S obzirom da Gloria Lujanović nažalost nije jedna od onih žena koja zaslužuje dužnu pažnju da je se odbrani naprosto zato što ne zastupa mejnstrim koji zastupaju upravo takva udruženja i pojedince koji zastupaju stanovišta građanskog Sarajeva”, smatra direktor Centra za kulturu dijaloga Sanja Vlaisavljević.

Nažalost, ističe Vlaisavljevićeva , retorika koja je upućena Gloriji Lujanović vrlo je prepoznatljiva, čak kroz političke pamflete najjačih, najglasnijih zagovornika tzv. građanske političke opcije iz Sarajeva.

“A sasvim podsjeća na retoriku Suljagića, Bajrovića i ekipe koja to već godinama provodi nad svim onim koji dakle se drznu i usude da progovore nešto malo drugačije od onog što se očekuje i što bi trebalo da se govori”, dodala je Vlaisavljević.

Da se Gloria izmjesti iz Mostara ili Viteza u Sarajevo i zamijeni objekat stradanja ona bi vjerovatno postala hrabra i odlučna novinarka koja istražuje istinu o ratu, smatra Sanja Vlaisavljević. Ovako je izložena najprljavijem seksizmu, uvredama i prijetnjama. Poznato, zar ne?

RTRS