U okviru manifestacije „Prijedorsko kulturno ljeto“, u gradu na Sani održan je prvi ŠA Fest. Riječ je o memorijalnom koncertu posvećenom prerano preminulom umjetniku, slikaru i muzičaru, frontmenu prijedorske grupe „Tattoo“, Daliboru Popoviću Mikši.

Mikšini prijatelji koji su odlučili da organizuju ŠA fest, zadovoljni su što je prvi festival posvećen prerano preminulom umjetniku, bio uspješan i imao veliki broj posjetilaca.

– Festival je trajao dva dana i održan je u predivnoj Ljetnoj bašti Prijedora koja je opet postala mjesto zaboravljene rok scene. Ovo kultno mjesto prijedorčana u kojem su se još davnih šezdesetih godina prošlog vijeka održavali rock koncerti, ponovo je oživjelo sa ŠA Festom- naveli su organizatori u saopštenju.

Vjeruju da će ovaj festival postati brend Prijedora.

Foto: Promo

– Prvo veče, blizu hiljadu ljudi, uživalo je u svirci odličnih autorskih bendova iz regije. Iako je popodnevna kiša i olujno nevrijeme koje se u petak sručilo na Prijedor, prijetilo da pokvari žurku, festival je počeo na vrijeme i otvorili su ga Mikšini prijatelji i kolege iz benda Tattoo, a onda su im se pridružili momci iz Bećara i uz zvuke Tattoo pjesama, dirnuli su tačno u srca publike- navode organizatori.

Uslijedio je  odličan nastup „bihaćkih francuza“ „Jall aux Jeux“, a naon toga „Ketpool i Double Dog Damn“ koji su pjesmama ragea, oduševili prisutne. Poslije njih posjetioce su zabavljali sjajni „Kazoo“ iz Gradiške, a onda su svoj nastupili „The Shejversi“ i potpuno razdrmali publiku.

Drugo veče, na velikom stejdžu, pred više od 1500 ljudi, nastupio je Vasil Hadžimanov Bend.

-Iako su nastup počeli tačno u 21 sat, publika je već bila tu da ih isprati u odličnom ritmu i još boljoj muzici. Banjalučki „SOPOT“ dokazao je da u Prijedoru ima svoju publiku i da svojom energijom mogu sve. DBAU se okupio nakon četiri godine samo zbog ŠA Festa i ponovo osvojio srca prijedorčana- ističu Mikšini prijatelji.

Navode da je prije nastupa benda „Artan Lili“, prikazan emotivni In memoriam video posvećen Mikši, a publika ga je ispratila ovacijama i suzama.

-Članovi grupe „Artan Lili“ bili su tu od samog početka da podrže prvi ŠA Fest i to se osjetilo i u njihovom nastupu. Svirali su Prijedoru i Mikši i dali im srce. A onda nakon svega, na binu su izašli „Straight Jackin“- kažu organizatori.

Mikšini prijatelji i saradnici, koji su i pokrenuli cijelu priču, ističu da su zahvalni svima. Kupovinom ulaznica za drugo veče te konzumacijom pića tokom trajanja ŠA Festa, posjetioci su podržali i osnivanje Fondacije koja će nositi Mikšino ime, a podržavaće umjetničke talente iz Prijedora.

Nakon festivala, na FB i Instagram profilu, njegovi prijatelji napisali su “ŠA, nadamo se da si čuo ono što smo željeli da ti kažemo, a nismo imali kad!”

Mikša je preminuo u oktobru prošle godine u Beogradu od posljedica srčanog udara. Imao je tek 37 godina.

Srpskainfo