Mještani Donje Jablanice su skoro sat vremena izvlačili unesrećenog i teško povrijeđenog, dok su dvojica radnika Željeznica Federacije BiH poginula u nesreći u Donjoj Jablanici, koja se desila sinoć.

Svi učesnici nesreće su iz Sarajeva.

Jedan od mještana Donje Jablanice ispričao je kako se malo prije ponoći začula eksplozija i kako su mnogi potrčali prema pruzi da vide šta se desilo.

– Bar sat vremena smo iz bijele lokomotive izvlačili teško povrijeđenog kojeg su vozilom Hitne pomoći prevezli u Mostar – kazao je.

Prema saznanjima klixa, još uvijek traje izvlačenje jednog smrtno stradalog iz olupina teretnog voza.

Kako saznaje klix.ba na mjestu nesreće, došlo je do sudara dva teretna voza, jednog punog koji je vozio iz Ploča i jednog praznog koji je išao u suprotnom smjeru.

U Donjoj Jablanici su se trebali mimoići, a istragom koja još uvijek traje trebali bi biti utvrđeni razlozi frontalnog sudara. Od siline udara lokomotive i vagoni su nekoliko metara odbačeni od pruge.

Ljudevit Marić, portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, kazao je za klix.ba da se ova teška nesreća desila sinoć oko 23:10.

– U nesreći su učestvovale dvije željezničke kompozicije, lokomotiva s 18 vagona u kojoj su se nalazili H. K. (1983) i J. Ć. (1969), obojica iz Sarajeva i lokomotiva sa 36 vagona u kojoj su se nalazili B. J. (1968) i F. T. (1971), obojica iz Sarajeva. U ovoj saobraćajnoj nesreći smrtno su stradali J. Ć. i F. T. dok je teške tjelesne povrede opasne po život zadobio H. K. Na snazi je potpuna obustava željezničkog saobraćaja na dionici – kazao je za klix.ba Marić.
JP Željeznice Federacije BiH će se u toku dana službenim saopštenjem oglasiti o nesreći.

Klikx.ba/Srpskainfo