U Muzeju Kozare u Prijedoru održano je 2. Međunarodno bijenale radova na papiru. Od prijavljenih 296 radova autora sa svih kontinenata osim Afrike, žiri je odlučio da na izložbi bude predstavljeno 115 autora, sa 191 radom.

Žiri je dodijelio tri ravnopravne nagrade autorima Vesni Dobrić iz Srbije, Ahmetu Sinasiju Isleru iz Turske i Kleu Vilkinsonu iz Australije.

“Prvi put sam u Srpskoj. Lijepo je dobiti nagradu, ali sam jako srećan što sam danas ovdje i neću zaboraviti ovo prelijepo iskustvo”, rekao je Ahmet Sinasi Isler, profesor umjetnosti iz Turske.

Radove je ocjenjivao međunarodni žiri u sastavu Majkl Nikson iz Velike Britanije, Milivoje Unković iz BiH i Ljiljana Subotić iz Srbije.

“Važno je da te nagrade izdvojimo po nekoj izvanrednosti izraza i po nekoj originalnosti, i onome što nama rad predstavlja”, kaže Subotićeva.

Osim tri nagrade od po 500 evra, dodijeljena su posebna priznanja autorima Katarini Zrnić i Nataliji Kiš iz Srbije i Beti Bricelj iz Slovenije.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić naglašava da podatak da je 124 rada poklonjeno Muzeju Kozare, govori koliko je bijenale za njih bitno.

“Grad Prijedor je ponosan domaćin zajedno sa Muzejom Kozare i veliko je značenje u kulturno-umjetničkom svijetu. Vidite da je puno ljubitelja istinskih umjetnosti u gradskom muzeju koji će uživati u ovim minijaturama koje se nalaze oko nas”, rekao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Pravo učešća na Međunarodnom bijenalu radova na papiru “Prijedor 2018.” imali su likovni stvaraoci kojima je data sloboda izbora teme i tehnike.

Na konkurs su mogli da budu prijavljena najviše dva rada i to isključivo u istoj izložbenoj kategoriji – slikarstvo, crtež i grafika, fotografija, primijenjena umjetnost i intermedija.

RTRS