U nedavnoj ekspediciji na vrhove Dolomita u Italiji učestvovalo je oko 20 planinara Planinarskog saveza Republike Srpske. U pet dana koliko je trajalo putovanje, popeli su se na tri vrha čuvenih Dolomita.

Planinari, među kojima su neki po prvi put nosili alpinističku opremu, kažu da je ovo još jedno značajno iskustvo. Jedan od vrhova Dolomita na koji su se popeli bila je Marmolada na 3.343 metra, objašnjava predsjednik Planinarskog saveza RS Ljubiša Aramanda.

– Pored planinara RS, šest planinara iz Planinarskog društva „Klekovača” iz Prijedora uspjelo je da se popne na vrh. Kao i prethodna dva vrha, to su Langacoi 2.752 m, i Pic Bo na koji smo se prvi dan popeli sa 3.158 m – kaže Aramanda.

lako su usponi teški i rizični, planinari su prilikom penjanja dvanaest sati neprestano hodali, uz nadzor spasilačke službe.

– Vrijeme se pogoršalo oko petnaest sati. Počela je grmljavina, a znamo da kada si na vrhu. da si prvi do udara groma. Pokušavali smo da što prije savladamo uspon, tako da smo negdje oko pola tri izašli na sam vrh Marmolade. Zadržavali smo se svega 15 minuta i krenuli dole glečerom da siđemo što prije, da nas ne bi uhvatilo nevrijeme – priča Aramanda koji kaže da je imao zadatak da pazi na kolonu planinara ispred sebe i da ne dozvoli da neko zaostaje.

I. Pekaraić/Kozarski