Sud BiH danas je odbio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora Hasanu Ružniću, osumnjičenom u okviru predmeta “Atif Dudaković i drugi” za zločine protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti u akciji “Sana 95” 1995. godine, saopšteno je iz Suda.

Ružniću su izrečene mjere zabrane napuštanja boravišta i putovanja, te obaveza javljanja policijskoj stanici u Bihaću dva puta sedmično.

Izrečena mu je i mjera zabrane sastajanja i kontaktiranja, uključujući i telefonom ili putem posrednika sa oficirima i vojnicima koji su na bilo koji način bili uključeni u vojnu operaciju “Sana 95” na područjima opština Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most, te približavanja ovim licima na manje od 100 metara.

Brigu o izvršenju izrečenih mjera vodiće pripadnici nadležnih policijskih stanica, odnosno Policijske stanice Bihać.

Osumnjičenom se nalaže da postupa strogo u skladu sa naredbama i pozivima Suda BiH, kojima se mijenjaju uslovi ili ukidaju ove obaveze ili kojim se zahtijeva prisustvo u Sudu, kao i da bude dostupan Tužilaštvu i Sudu BiH.

Izrečene mjere zabrane trajaće dok za njima postoji potreba, a njihova opravdanost biće kontrolisana svaka dva mjeseca.

Osumnjičeni se upozorava da mu može biti određen pritvor ako prekrši obaveze izrečene ovim rješenjem.

Sud BiH smatra neosnovanim prijedlog za određivanje pritvora iz razloga što, kako ocjenjuje, Tužilaštvo nije u dovoljnoj mjeri uvjerilo Sud u postojanje posebnog pritvorskog razloga.

Prema sudskoj odluci, Tužilaštvo BiH nije predstavilo dovoljno dokaza koji ukazuju na opasnost od bjekstva i osnovanu bojazan da će osumnjičeni uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze i tragove važne za krivični postupak ili ako naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

S druge strane, Sud je ocijenio da isti cilj može biti ostvaren primjenom blaže mjere od pritvora, te je izrekao navedene mjere zabrane.

Ružnić je juče predat Sudskoj policiji BiH na granici između BiH i Hrvatske, nakon čega je transportovan u Sarajevo, gdje ga je ispitao postupajući tužilac.

Osumnjičeni je na osnovu međunarodne potjernice, raspisane na zahtjev Tužilaštva BiH, uhapšen na području Hrvatske 29. jula.

Posebno odjeljenje za ratne zločine Tužilaštva BiH vodi istragu protiv Ružnića, koji je osumnjičen da je u svojstvu pripadnika Vojne policije Petog korpusa takozvane Armije BiH počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu 15. septembra 1995. godine.

Na navedenom lokalitetu strijeljano je i ubijeno najmanje 40 srpskih civila i vojnika koji su se prethodno predali, a Ružnić je osumnjičen da je lično učestvovao u strijeljanjima i pojedinačnim ubistvima preživjelih.

Ružnić je jedan od ukupno 17 osumnjičenih u predmetu “Atif Dudaković i drugi”, a njegovim izručenjem su svi osumnjičeni dostupni pravosuđu BiH.

SRNA