Spomenik Cvijet na prostoru zloglasnog koncentracionog logora Jasenovac, u kojem je u Drugom svjetskom ratu ubijeno oko 600.000 Srba, Jevreja i Roma sa ovih prostora, podignut je u znak sjećanja na ove žrtve, ali danas stoji i kao opomena.

Fotografije spomenika napravljene u sumrak poslala nam je čitateljka Srpskainfo, koju je u posjetu ovom stratištu i nekadašnjem najvećem koncentracionom logoru na prostoru bivše Nezavisne države Hrvatske, odvela priča njene bake, koja je kao dijete sa svojom porodicom bila u ovom logoru.

– Bila sam na godišnjem odmoru i desilo se da sam do kasno uveče slušala njene strašne i nevjerovatne priče iz tog perioda i kada sam sljedećeg dana krenula na put, morala sam da posjetim i to mjesto – kaže naša čitateljka, koja nije željela da joj objavljujemo ime.

Ono, ističe, nije ni toliko važno, jer su njena baka, prabaka, čukunbaka i ostali brojni članovi njihove porodice na tom mjestu doživjeli sličnu sudbinu kao i hiljade i hiljade drugih ljudi.

Foto: Srpskainfo/RAS Srbija

U logor su, kaže, odvedeni iz šume kod sela Brekinja u blizini Kozarske Dubice, gdje su se skrivali od njemačke vojske, a odatle su pješke u koloni išli do Jasenovca.

Njena baka, koja je doživjela da danas ima i praunučad, tada je imala svega 7-8 godina. Nakon nekoliko godina u logoru, poslali su je i da bude sluga u Bjelovaru, gdje je, takođe, provela neko vrijeme prije nego što je konačno doživjela slobodu.

Sve žene iz njihove porodice su uspjele da prežive ovaj logor, ali muški članovi, osim brata koji je bio dijete, nikada nisu izašli iz logora, niti su za njih više ikada išta čuli.

Spomenik Cvijet izgrađen je na prostoru bivšeg logora III Ciglana Jasenovac, a konstrukcija spomenika izvedena je od armiranog betona. Autor spomenika je profesor Bogdan Bogdanović.

Srpskainfo