Apelaciono odjeljenje Suda BiH danas će donijeti odluku o tome može li predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić biti nosilac komenzacione poslaničke liste SNSD za Predstavnički dom BiH, saznaje Srpskainfo.

Prethodno je Centralna izborna komisija BiH ovjerila kompenzacionu listu SNSD – Milorad Dodik smatrajući da je sve u skladu sa Izbornim zakonom BiH. Međutim, SDS se na takvu odluku žalila Apelacionom odjeljenju tvrdeći da se Stevandić lažno predstavlja kao kandidat SNSD, jer je on predsjednik druge političke partije.

Takođe, ističu da Stevandić ne može da bude na listi SNSD budući da ta partija i ona čiji je on lider nisu CIK BiH prijavili nikakvu koaliciju iz koje bi proizišlo njegovo mjesto na listi. Treći argument im je odredba Izbornog zakona koja kaže da se na kompenzacionoj lsti može naći samo ime kandidata koji se već nalazi na redovnim kandidatskim listama koje je podnijela politička partija ili koalicija.

-Shodno tome, tražimo da Apelaciono odjeljenje Suda BiH poniši pdluku CIK BiH od 16. avgusta 2018. i vrati predmet na ponovni postupak ukazujući prvostepenom organu u kom pogledu je neophodno postupak upotpuniti te ukloniti utvrđene nepravilnosti, ili da preinači odluku CIK BiH na način da utvrdi da nisu ispunjeni uslovi da Nenad Stevandić bude nosilac kompenzacione liste za izbornu jedinicu Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (izborne jedinice sa teritorije Republike Srpske) – navodi SDS u žalbi.

Srpskainfo