Pokret “Izbor je naš” saopštio je danas da je zabrana ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu neprijateljski čin, uvreda za Republiku Srpsku i atak na bratske odnose srpskog i ruskog naroda.

“Neobjašnjiva i zabrinjavajuća je činjenica da su u aktu zabrane ulaska u BiH učestvovali i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH. Ovaj čin nikako se ne smije tumačiti samo kao pravna odluka i zabrana ulaska u BiH pojedincu, jer je mnogo više od toga”, navodi se u saopštenju.

U ovom pokretu su istakli da to pokazuje da i u ovakvoj BiH, i zbog slabosti pojedinaca koji su, nažalost, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama, može doći do gaženja dostojanstva i volje institucija Srpske.

“Uzimajući u obzir da postoji `crna lista` na kojoj se nalazi još državljana Rusije, možemo zaključiti da ta zabrana predstavlja početak procesa sprečavanja svakog ruskog uticaja na našem prostoru”, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da učešće Prilepina u životu Donjecke Narodne Republike nikako ne može biti razlog za zabranu ulaska u BiH, pogotovo to ne može biti za srpske predstavnike, jer je “Donjecka Narodna Republika svojevrsna Republika Srpska”.

“Posebno brine činjenica da se sa jedne strane zabranjuje ulaz u BiH piscu, a sa druge `legalno` ulazi veliki broj Engleza, pripadnika vojske, da bi ako zatreba, iscenirali proteste, pa i sukobe u Srpskoj, a onda nametnuli `mir` i mijenjali izbornu volju naroda”, navodi se u saopštenju.

Pokret smatra da Narodna skupština Republike Srpske treba da zatraži odgovornost od srpskih predstavnika koji su omogućili da dođe do tog neprijateljskog čina.

Ruskom piscu Zaharu Prilepinu zabranjen je ulazak u BiH zbog navodnih bezbjednosnih razloga. Ovu naredbu donijela je OBA 26. marta.

U obrazloženju rješenja, koje je u posjedu Srne, navodi se da bi boravak Prilepina na teritoriji BiH predstavljao “prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH”.

SRNA/RTRS