Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Šipirić rekao je, za RTRS, da predstavnici Republike Srpske iz SzP u institucijama na nivou BiH nisu sposobni da izgrade neutralnu poziciju u sukobljenim američko-ruskim interesima.

Komentarišući tzv. crnu listu o zabrani ulazaka stranih državljana i postojanje registra stranaca kojima je zabranjen ulazak u BiH, Špirić je rekao da se rusko-američki interesi zaoštravaju u BiH, te da SAD hoće da pokaže da gospodare Bosnom i Hercegovinom. U takvoj situaciji zaoštrenih odnosa, kaže Špirić, svi koji su ruski prijatelji postaju američki neprijatelji.

On je naglasio da je sve što se dešava posljedica izostanka nadzora nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH i djelovanja predstavnika SzP koji su izgradili navijačku, a ne neutralnu poziciju. Špirić tvrdi da su Amerikanci razvili obavještajnu mrežu preko struktura u BiH.

– Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić je dio svojih nadležnosti predao obavještajnom sektoru – rekao je on.

Komentarišući zabranu ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu, Špirić je naveo da odgovornost za to snose Ministarstvo bezbjednosti BiH i SzP koji se svrstao na stranu Zapada.

Špirić je postavio pitanje zašto se srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić još uvijek nije oglasio o ovom slučaju.

RTRS