Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je, u ime institucija Srpske, od srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH da što hitnije odgovore ko je sve znao, a ko učestvovao u skandalu u kojem je ruskom piscu Zaharu Prilepinu zabranjen ulazak u BiH.

“Nije moguće da je u donošenju odluke o zabrani ulaska jednoj osobi učestvovao samo jedan čovjek, pa bio to i šef Obavještajno-bezbjednosne agencije Mehmed Osmanagić. Nije moguće da je OBA, bez znanja više ministarstva u Savjetu ministara BiH, sama ušla u ovu avanturu”, rekao je Dodik.

On podsjeća javnost u Republici Srpskoj da u svim zajedničkim institucijama ili organizacijama sjede i srpski predstavnici iz SDS-a i PDP-a, i da ni bošnjački, ni hrvatski kadar u tim institucijama ništa ne mogu da urade, a da oni ne znaju za to.

“Ukoliko su znali, a nisu mogli da spriječe, trebalo je da javno izađu i to saopšte”, istakao je predsjednik Srpske.

Naglasivši da se srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić stalno hvali da “nije čovjek konflikta”, Dodik je upitao kako je moguće da Ivanić svojim činjenjem ili nečinjenjem proizvede najveći konflikt u svom mandatu i to sa provjerenim prijateljem Republike Srpske kakav je Ruska Federacija.

Predsjednik Srpske ističe da se grdno varaju svi oni koji misle da je ovo mali incident i da će jedna svjetska sila kakva je Rusija ovo prihvatiti tek tako.

Dodik ukazuje da ne iznenađuje tišina među bošnjačkim i hrvatskim političkim elitama, ali da je strašno da u protekla dva dana niko od predstavnika srpskog naroda u zajedničkim institucijama nije ponudio nijedan odgovor na pitanje kako se dogodilo da se na granici BiH zaustavi prijatelj Republike Srpske, uz obrazloženje da je bezbjednosna prijetnja za BiH.

“Kako se sve odvija u BiH, ostaje mi zaključak da je bilo bolje da Prilepin nije imao nikakav pasoš i da nije normalno, kao sav civilizovan svijet došao na granicu. Vidimo da hiljade ljudi iz brojnih arapskih zemalja u BiH ulaze i bez pasoša i mimo granice”, istakao je Dodik.

SRNA/RTRS