Novi američki ambasador u Sarajevu Erik Džordž Nelson mogao bi da donese osvježenje odnosa SAD prema BiH odnosno Republici Srpskoj, kaže za Srpskainfo bivši istaknuti jugoslovenski diplomata Vladislav Jovanović.

Prema njegovim riječima, nastupnu posjetu ambasadora Banjaluci treba iskoristiti da se „izmjeri“ u kojoj mjeri je on predstavnik novog talasa, a u kojoj samo nastavljač stare linije.

– Možda će ovog puta Amerika pokušati da stvari rješava drugačije, ne sa tvrdoglavom politikom prema RS, nego sa više takta i na kraju sa više uvažavanja svog Dejtona, a ne samo uvažavanje savjeta i mišljenja visokog predstavnika u BiH – kaže Jovanović.

Foto: N1/RAS Srbija

Dolazeći ambasador je tzv. karijerni diplomata, baš kao i odlazeća ambasadorka Morin Kormak.

Jovanović objašnjava da je, formalno gledano, karijerni diplomata više naklonjen kontinuitetu nego promjeni u politici prema BiH.

Međutim, dodaje Jovanović, to ne mora da bude tako ako se ispostavi da je američki predsjednik Donald Tramp uspio da u Stejt departmen postavi svoje ljude na ključnim funkcijama.

– Pitanje je koliko je čovjek na vrhu Stejt demaprtmenta (državni sekretarj Majk Pompeo) zainteresovan za nastavak dosadašnje politike. On je izabran lično od Trampa i on mu je očigledno naložio šta očekuje. Možda ga je i izabrao zbog toga što želi da malo provjetri Stejt department – smatra Jovanović.

Prema njegovim riječima, Amerika ima šansu i potrebu da se pozabavi Balkanom iz razloga što ovdje želi da ima raspetljane odnose, a time i odriješene ruke u nastupu prema istoku gdje se nalaze njeni glavni oponenti – Rusija, Iran, Kina, pa možda i Turska.

– Pokušava da riješi pitanje Kosova tjerajući Srbiju da ubrza proces normalizacije odnosa. Makedoniju praktično u blickrigu uvode u EU i NATO, Crna Gora je već u džepu. Ostaje joj još Srbija i BiH. Bosna je tvrđi orah jer ima mirovni sporazum koji se mora poštovati, a koji je smetnja za bilo kakvu reviziju – zaključuje Jovanović.

Profesor međunarodnih odnosa iz Sarajeva Zlatko Hadžidedić smatra da se smjena ambasadora SAD ne može smatrati protokolarnom zbog toga što dolazi ambasador koga je neposredno imenovao sadašnji američki predsjednik, što znači da uživa njegovo povjerenje.

– Da li bi se tu mogli mijenjati odnosi prema Banjaluci? Vjerujem da će ambasador koga imenuje predsjednik Tramp imati mnogo aktivniji odnos nego dosadašnji, ali sigurno se neće mijenjati politika koja se svodi na zaštiti suvereniteta ni teritorijalnog integriteta BiH – kaže Hadžidedić za Srpskainfo.

Na pitanje može li se očekivati manje miješanje SAD u unutrašnju politiku BiH, Hadžidedić odgovara kontrapitanjem: Ko se to ne miješa u unutrašnje odnose u BiH?

Foto Klix

Zlatko Hadžidedić

– Mislim da SAD u tom smislu imaju najotvorenija vrata, obzirom na pravni aranžman koji se zove Dejtonski sporazum. U Dejtonu je BiH storena kao otvorena za međunarodne intervencije jer joj nedostaje dio konačnog suvereniteta koji bi normalna država trebalo da posjeduje, koji je oličen u OHR – zaključuje Hadžidedić.

U službi od 1980.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je zvanično nominovao Erika Džordža Nelsona iz Teksasa na funkciju ambasadora SAD u BiH, saopšteno je iz Bijele kuće.

Nelson je karijerni (nestranački) stariji službenik Ministarstva spoljnih poslova SAD, a poslove diplomate obavlja još od 1980.

Trenutno je na funkciji zamjenika izvršnog sekretara i funkciji direktora izvršnog ureda Izvršnog sekretarijata u sklopu Ministarstva spoljnih poslova.

Služio je u brojnim diplomatskim misijama SAD, a tečno govori španski, njemački i italijanski jezik.

Srpskainfo