Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac upozorio je srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i srpske kadrove u Ministarstvu odbrane BiH da odmah obustave bilo kakve aktivnosti Oružanih snaga u vezi sa zajedničkom vježbom sa američkim vojnicima, čije je održavanje planirano naredne godine na vojnom poligonu Manjača kod Banjaluke.

Košarac je pozvao Ivanića i srpske kadrove u Ministarstvu odbrane BiH da striktno poštuju Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

“Nisam iznenađen informacijama o kolaboraciji predstavnika takozvanog Saveza za promjene sa određenim NATO strukturama radi svrgavanja aktuelne vlasti u Republici Srpskoj i uspostavljanja marionetske vlade. Mi imamo informacije o različitim aktivnostima u kojima su u protekle četiri godine učestvovali predstavnici SDS-a, PDP-a i NDP-a, a koje su bile usmjerene protiv institucija Republike Srpske i volje i interesa srpskog naroda”, rekao je Košarac.

On je naveo da je i ranije ukazivao na činjenicu da predstavnici tih stranaka, koje čine vlast u institucijama BiH u Sarajevu, ne poštuju Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

“Uprkos javnom i jasnom protivljenju institucija i građana Republike Srpske, predstavnici tih stranaka odobravaju da se nastave aktivnosti na pripremi zajedničke vojne vježbe pripadnika Oružanih snaga BiH i američkih vojnika, koja je planirana da se održi naredne godine na vojnom poligonu Manjača kod Banjaluke”, rekao je Košarac.

Ono što je strašno, ističe on, jeste činjenica da je u okviru te vježbe planirano učešće američkih aviona A-10, koji su učestvovali u NATO agresiji na Republiku Srpsku i Srbiju i koji su poznati po korištenju municije sa osiromašenim uranijumom.

“Nama ne treba povratak aviona A-10 na nebu iznad Republike Srpske, ne treba nam takva vježba i institucije Republike Srpske neće dozvoliti njeno održavanje”, rekao je Košarac.

On upozorava da je jedan od uslova za dalje kretanje BiH ka članstvu u NATO knjiženje vojne imovine u Republici Srpskoj kao vlasništvo institucija BiH.

“Zamislite da smo dopustili da se to uradi. Šta mislite gdje bi ministar `bezveznosti` Dragan Mektić danas smještao migrante? Zato ponavljam, nema daljeg kretanja ka NATO-u i nema otimanja imovine Republike Srpske po bilo koju cijenu”, kategoričan je Košarac.

On je ponovio da je rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti strateški cilj svih patriotskih snaga u Srpskoj.

SRNA/RTRS