Razvodi braka su sve češći, a razlozi zbog kojih se parovi rastaju su mnogobrojni

Svako malo u poslednje vreme čujemo o razvodu braka što ptijatelja i poznanika što parova iz sveta poznatih.

Svima je bilo srce slomljeno kad su se Bred Pit i Anđelina razveli, tugovali smo zbog Ane faris i Krisa Prata, a  razvod Šeninga Tatuma i Džene Devan smo doživeli kao razvod najrođenijih. Nekako uvek verujemo da ljubav može sve da pobedi, ali šta kada nije tako? Zašto ona ne uspeva?

Nekada srećni i zaljubljeni, a danas potpuni stranci. Foto: Pixabay, Profimedia

Stručnjaci ističu da se kriza u braku javlja u vreme kada se razbijaju iluzije, a otvaranje očiju može da bude veoma bolno usled razočarenja i raspršivanja iluzija o romantičnoj ljubavi. Najčešće se ljudi obraćaju stručnjacima s osećajem anksioznosti, odbacivanja, neprihvatanja, izolacije, ljutnje, pomirenosti sa sudbinom, odsustvom borbenog duha i energije.

– Leto je često vreme za redefinisanje određenih životnih pravaca i priprema za nešto novo što sledi, zato nije čudo što se u letnjim mesecima klijenti javljaju. Psihičko zdravlje nije ni hedonizam ni nirvana nego biti živ u svim situacijama u životu. Sposobnost da se podnese bol i nezadovoljstvo, a da se ne postane zloban ili da se traži utočište u rezignaciji, omogućuje da se nađe sreća i pruži ljubav kako u bračnom tako i u partnerskom odnosu, objašnjava psiholog i psihoterapeut Monika Ećimović.

Partneri se često osećaju anksiozno i udaljeno. Foto: Profimedia/Corbis

Problemi u braku uglavnom nastaju zbog različitih očekivanja bračnih partnera, nedostatka komunikacije, izostanka tolerancije i kompromisa u odnosu, ali i visokih zahteva koje nameće svakodnevni život. Ukoliko ne postoji međusobna tolerancija, kvalitetna komunikacija, uvažavanje i kompromis onda su brakovi u problemu.

– Često se spominju i navode kao razlog razvoda braka nepomirljive razlike u karakterima ili treća osoba. Međutim, to je posledica, a ne uzrok koja javlja kada konflikti i svađe vremenom kulminiraju, istakla je diplomirana socijalna radnica Ana Lulić.

Problem sve većeg broja razvoda brakova  može da se sagleda u širom društvenom kontekstu s obzirom da živimo u vremenu previsokih zahteva, nerealnih očekivanja, užurbanog načina i stila života, sve većeg nedostatka mogućnosti za zajedničko provođenje vremena kao i nedostatak komunikacije. Sve to je nužno da bi se bražna zajednica održala i da bi opstala, objasnili su stručnjaci.

Telegraf.rs/super1.net.hr