Bračni par Bikarević, Drago i Korlajna, s djecom Rikom i Milom, iz Holandije preselili su se u Republiku Srpsku, i život nastavili u Ribniku. Kažu, ovdje su pronašli mir, slobodu i okruženje o kojem su oduvijek maštali.

Drago Bikarević rođen je u Roterdamu. Tamo je upoznao suprugu Korlajnu, s kojom je zasnovao porodicu. Oboje su imali dobre i sigurne poslove, ali kako kažu, pritisak života u velikom gradu osjećao se na svakom koraku. Kad su shvatili da zbog obaveza ne mogu dovoljno vremena da posvete djeci, odlučili su se na radikalan potez – Roterdam su zamijenili Ribnikom, zavičajem Draginih roditelja.

“Zato smo tako odlučili da živimo ovdje. Želimo da se bavimo poljoprivredom, da imamo baštu, možda i po koju životinju, pa ćemo vidjeti kako će da ispadne. Mislimo da ovdje možemo živjeti malo lakše, zato što ovdje ima prirode, ima više mjesta, nema kuće do kuće, nema puno zgrada”, priča Bikarević.

Njegova supruga Korlajna kaže da je još kao djevojčica maštala o kući sa velikim dvorištem, sa životinjama i baštom.

“To nije bilo moguće u Holandiji, jer su parcele izuzetno skupe. Zbog toga, odlučili smo se za avanturu i došli ovamo da pokušamo. Naš moto je – ne sanjaj, uradi to što želiš”, ističe Korlajna.

Oduševljeni su prirodom ovog kraja, ali i ljubaznošću ljudi.

“Ovdje se svi trude da nam pomognu. Čak i stranci dolaze da nam pomognu u izgradnji kuće. Stanu, pozdrave se, popričamo. Toga jednostavno nema u Holandiji”, priča ona.

Drago kaže da je djeci najljepše ovdje, zato što ima dosta zemlje, trave, mogu trčati, mogu se igrati, voziti bicikl…

Upravo prirodna ljepota Ribnika dala im je i ideju za posao, koji uskoro namjeravaju da pokrenu.

“Razmišljali smo da se bavimo turizmom, jer ovdje ima dosta prirode, imaju ove dvije rijeke, i dosta se ima za vidjeti, na primjer, ovaj Nacionalni parku Una tamo, ima dosta vodopada”, rekao je Drago.

Njihova djeca, Riko i Mila, od naredne godine pohađaće školu u Ribniku. Već uče srpski jezik. I iako uvijek postoji opcija da se vrate u Holandiju, Bikarevići o tome ne žele da razmišljaju, jer kako kažu, ovdje su pronašli mir sve što im treba.

RTRS