Samo šest nedjelja je Hrvatskoj bilo potrebno da iz eufore nakon vicešampionske titule padne u kolektivnu depresiju, a može biti samo još gore, piše Јutarnji list.

“Ako u moru floskula koje postoje u novinarstvu ima neka koja se najčešće koristi u ovo doba godine, tada je to najava prema kojoj krajem svakog avgusta stiže vruća politička jesen”, piše zagrebački dnevnik.

Iz godine u godinu, i u vremenima kriza, ali i onda kad nije bilo baš tako loše, najavljivala se vruća politička jesen, kao kletva od koje nema spasa svakome kome je, kako se navodi, sudbina odredila da živi u Hrvatskoj.

“Problem s kletvama je u tome da se, vjerovali u to ili odbacivali kao bapsko gatanje, jednom ipak – ostvare. Nije prošlo četrdeset dana otkako se čitava Hrvatska kupala u euforiji zbog uspjeha fudbalske reprezentacije, a šest sedmica kasnije ponovno smo država koja se nalazi u kolektivnoj depresiji. A može biti samo još gore”, piše Јutarnji u komentaru povodom štrajka u hrvatskim brodogradilištima i nakon što je objavljen iskaz bivše ministarke finansija Martine Dalić Tužilaštvu.

Iz njenog iskaza se, naime, vidi da je premijer Andrej Plenković lagao Sabor i javnost, odnosno da je bio upoznat sa svim zbivanjima u vezi s aferom “Hotmejl” povezanu s Agrokorom.

Najprjije je, podsjeća se, regionalna N1 objavila svjedočenje Dalićeve, iz kojeg se vidi da je Plenković u svom izjašnjavaju u ime vlade u Saboru prećutao pojedine informacije jer je zatajio dva susreta s bivšim vlasnikom Agrokora Ivicom Todorićem.

“Štrajkovi u brodogradilištima u Puli i Rijeci prijete socijalnom eksplozijom. Najvećim istarskim gradom odjekivalo je ‘IDS lopovi’ i ‘Mafija, mafija’, nezadovoljni radnici Uljanika su župana Valtera Flegu polivali vodom i pivom i gađali kikirikijem, a centrom Pule zaorio se – Marko Perković Tompson. Tamo gdje su njihovi preci pjevali Bandieru rosu, današnji škverani protestuju uz Tompsonovu ‘Lijepa li si'”, piše Јutarnji.

Za to vrijeme su ispred zgrade riječkog 3. maja, radnici postavili vješala s užetom, a istakli su i transparent “Uprava, vrati 500 miliona, da barem 3. maj preživi”.

Kao da su tridesete, radnicima se obraćaju pisci koji poručuju da je čitava Hrvatska s njima jer i pisci, učitelji, umjetnici, novinari i radnici dijele njihovu sudbinu tjeskobe kako će preživjeti sljedećih mjesec dana.

“Zastupate poštenje koje sve manje vrijedi, ali i onu pravu Evropu u nestajanju – Evropu radničkih prava”, stoji u proglasu uz poziv umjetnicima i radnicima u obrazovanju i kulturi da u što većem broju podrže štrajkače Uljanika i 3. maja.

Ne stoji ni desnica, piše list, i napominje da se na internet portalim tih stranaka Plenković iz dana u dan optužuje za izdaju nacionalnih interesa.

“U Petrinji je, zbog prijetnji veteranskih udruženja, otkazan Festival ojkače koji je trebalo da bude održan u organizaciji Srpskog kulturnog društva Prosvjeta ‘jer je većina ljudi uplašena i ne usuđuje se da dođe u Petrinju na festival'”.

Istovremeno, konstatuje Јutarnji, dok ministarka kulture “kukavno ćuti”, Miodrag Demo, saradnik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, hvali se opstrukcijom kulturnog nasljeđa ove države koje, prema njemu, nije dovoljno hrvatsko: “Na današnji dan 1991. godine ovdje je bio hrvatski predsjednik, na današnji dan 1991. godine četnici su počeli da napadaju Vukovar, a mi treba ovdje da imamo nekakvo srpsko veselje”, rekao je Demo.

Za to vrijeme su, konstatuje list, u Splitu su nepoznati vandali opet oštetili spomen-ploču Prvom splitskom partizanskom odredu, a biskupi poručuju da je “funkcionalni pristup obrazovanju i vjera u mjerljivost obrazovni proces, božanstvo neoliberalnoga mita”.

Pritom se, dodaje se, ne nazire kraj ove anarhije. Uskoro će desni fundamentalisti ponovno početi da traže raspisivanje referenduma kojim manjinama žele da smanje politička prava, možda se otvori i pitanje zabrane pobačaja, kao što nema garancija da za nekoliko mjeseci ovo što proživljavaju radnici 3. maja i Uljanika, neće iskusiti zaposleni u Petrohemiji, Brodosplitu i ko zna gdje još, piše list i zaključuje: “Kako su bile lijepe jeseni u Briselu, negdje razmišlja Andrej Plenković dok se približava vruća politička jesen”.