Marijan Ivanovski iz Aero-kluba /AK/ “Kumanovo” pobjednik je ovogodišnjeg “Blanik kupa” koji je održan na Aerodromu Urije u Prijedoru.

Ivanovski je sveukupni pobjednik u pojedinačnoj konkurenciji, dok su pobjednici u konkurenciji Republike Srpske Mirko Milaković iz AK “Prijedor”, a u konkurenciji Federacija BiH i BiH član AK “Bihać” Denis Prošić.

Pobjednici u ekipnoj konkurenciji na otvorenom prvenstvu su članovi AK “Moravci” iz Kraljeva, na prvenstvu Republike Srpske članovi AK “Prijedor”, a na prvenstvu BiH i Federacije BiH ekipa AK “Bihać 1”.

Ivanovski je na ovom takmičenju bio pobjednik i 2016. godine.

Direktor Kupa Milan Marković rekao je da su na “Blanik kupu” učestvovala 34 takmičara iz 17 klubova iz Australije, Poljske, Makedonije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i BiH.

– Sve je proteklo u najboljem redu, vrijeme je bilo dobro za letenje, a bezbjednost takmičara maksimalna – dodao je Marković.

Riječ je o takmičenju pilota, jedinom takve vrste u BiH, u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici “blanik L-13”, koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje.

Cilj takmičenja bio je da se jedrilicom sleti što bliže zamišljenoj liniji, a svako zaustavljanje prije ili poslije te linije nosilo je kaznene poene.

Organizator 13. “Blanik kupa” bio je Aero-klub “Prijedor”, a pokrovitelji predsjednik Republike Srpske, Ministarstvo porodice, omladine i sporta, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i grad Prijedor.

RTRS/prijedor24h