Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je od članova Predsjedništva BiH da ga informišu o načinu na koji je donesena odluka o zabrani ulaska ruskom piscu Zaharu Prilepinu u BiH, ali i drugim licima, za koja postoje saznanja da se nalaze na spisku bezbjednosnih prijetnji po BiH.

“Obavještajno-bezbjednosna agencija je dužna po zakonu da Predsjedništvu prosljeđuje informacije u vezi sa ozbiljnim prijetnjama po bezbjednost BiH, te u tom smislu tražim da mi dostavite razloge ovakvog postupanja bezbjednosnih struktura BiH u slučaju zabrane ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu”, naveo je predsjednik Dodik u pismu upućenom članovima Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću, Draganu Čoviću i Bakiru Izetbegoviću.

Dodik je u pismu naglasio da je članovim Predsjedništva poznato da su zajedničke institucije na nivou BiH u oblasti bezbjednosti – OBA i Granična policija – zabranile ulazak u BiH čuvenom ruskom piscu Zaharu Prilepinu, koji je na poziv institucija Republike Srpske trebalo da prisustvuje književnoj večeri, u okviru kulturne manifestacije 53. Kočićevog zbora.

“Ovim postupkom je načinjena, ne samo šteta piscu Zaharovu, ugrožavajući njegova osnovna ljudska prava i slobode, zabranjena sloboda kretanja i sloboda misli, već i velika šteta i narušen međunarodni ugled i politički kredibilitet Republike Srpske. Ovakvo djelovanje agencija za provođenje zakona na nivou BiH, van parlamentarne i svake druge kontrole, a protiv interesa Republike Srpske, je nedopustivo”, poručio je predsjednik Republike.

On je u pismu podsjetio da OBA nikada nije postupila po zakonski utvrđenoj obavezi da blagovremeno obavještava i predsjednika Republike Srpske, i dostavlja obavještajne podatke u vezi sa prijetnjama po bezbjednost BiH, kako unutar tako i van BiH.

“Kao predsjedniku Republike Srpske ustavno mi je pravo i dužnost da djelujem isključivo u okviru i nadležnostima koje su definisane Ustavom Republike Srpske, a koje su pored ostalih nadležnosti, prevashodno usmjerene na predstavljanje Republike Srpske i izražavanje njenog državnog jedinstva. Na ovaj način štitim ustavom zagarantovanu poziciju i interese Republike Srpske”, istakao je Dodik.

SRNA/ATV