Prilikom kontrole preduzeća „Prijedorčanka“ u Prijedoru, gdje su dva radnika, od kojih je jedan maloljetan, zadobili povrede opasne po život, inspektor rada uočio je brojne nepravilnosti, saznaje Srpskainfo.

U Inspektoratu Republike Srpske rekli su da je inspektor rada 20. avgusta u 22.35 časova telefonski obavješten od policije da su u preduzeću „Prijedorčanka“ dva radnika povrijeđena.

Inspektor je izašao na lice mjesta isto veče i započeo inspekcijski nadzor, a koji je nastavljen i dan kasnije.

Podsjetimo, radnik „Prijedorčanke“ Duško Milanović (57) i njegov sin Ognjen (17), teško su povrijeđeni kada su u ponedeljak sišli u industrijsku cisternu kako bi uzeli telefon, koji je Ognjenu ispao.

Zadobili su povrede opasne po život.

U Inspektoratu su rekli da je inspektor rada prilikom kontrole uočio određene nepravilnosti, zbog čega će biti preduzete mjere prema poslodavcima.

Foto: Prijedorčanka

– Kontrolom je utvrđeno da je povrijeđeni radnik Duško Milanović zaposlen u ovom preduzeću. Prema izjavi poslovođe, maloljetni Ognjen, koji je rođen u septembru 2000. godine, bio je angažovan sezonski do kraja juna. Inspektoru nije predočena dokumentacija o regulisanju njegovog radno – pravnog statusa – rekli su u Inspektoratu, ne navodeći imena radnika.

Oni su za Srpskainfo rekli da nisu dobili ni dokaz je maloljetnik pohađao obuku za bezbjedan rad.

– S obzirom na utvrđene nepravilnosti, inspektor će preduzeti prekršajne mjere prema poslodovcu – pojasnili su inspektori.

Inspektoru je predočen akt o procjeni rizika za sva radna mjesta u radnoj sredini, kojim je utvrđeno da su radna mjesta sa povećanim rizikim viljuškarista i vozač teretnog vozila.

– Prema izjavama prisutnih, do nesreće je došlo u toku čišćenja cisterne koja prevozi kom šljive. Poslije završenog pranja, maloljetni radnik je mobilnim telefonom osvijetlio unutrašnjost komore i tom prilikom mu je ispao iz ruke – pojašnjavaju za Srpskainfo u Inspektoratu RS.

Kažu da je Ognjen zatim uzeo merdevine koje su se nalazile na cisterni, te ih spustio i ušao unutra.

– On je vjerovatno zbog gasova koji su bili prisutni izgubio svijest. Na licu mjesta odmah se pojavio i otac maloljetnog radnika koji je sišao u unutrašnjost cisterne, te je nedugo nakon toga i on izgubio svjest – rekli su naši sagovornici.

Ostali radnici koji su se tu zatekli uspjeli su ih na vrijeme izvući iz cisterne.

Otac i sin Milanović su zatim sa teškim trovanjem prevezeni u prijedorsku bolnicu, gdje im je ukazana ljekarska pomoć, a zatim su transportovani u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.

U Inspektoratu su rekli da je važno naglasati da maloljetnici, prema Zakonu o radu, mogu biti radno angažovani, ali u skladu sa odredbama ovog zakona, u smislu poslova koje obavljaju i njihovog radnog vremena.

Poslije nesreće pokušali smo od rukovodstva firme „Prijedorčanka“ saznati za koje je poslove bio zadužen maloljetni Ognjen, međutim oni su odbili da daju komentar o ovom događaju.

Srpskainfo