Ombudsmani BiH Nives Јukić, Ljubinko Mitrović i Јasminka Džumhur osuđuju napad na novinara Vladimira Kovačevića i zahtijevaju hitnu reakciju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Okružnog tužilaštva Banjaluka na rasvjetljavanju ovog događaja i procesuiranju napadača.

Ombudsmani smatraju da sve učestaliji incidenti ove vrste ukazuju na, kako kažu, alarmantnu situaciju u pogledu uslova za rad novinara što bitno ugrožava slobodu medija i pravo građana na objektivno informisanje.

U tom kontekstu ombudsmani ukazuju na prijetnje i govor mržnje koji su upućeni novinarki Gloriji Lujanović, te napad na ekipu BHRT-a u Konjicu, navedeno je u saopštenju ove institucije.

Novinari kroz svoj rad doprinose većem stepenu demokratičnosti u društvu, ostvarenju vladavine prava i pravne države, zaštiti i promociji ljudskih prava, a društvo u kojem su novinari na bilo kakav način spriječeni da to čine, suočeno je ne samo sa ograničenjem stepena slobode izražavanja, nego i ograničavanjem svih drugih ljudskih prava i sloboda, istaknuto je u saopštenju.

Ombudsmani pozivaju nadležne institucije da uvaže preporuke iz njihovog “Specijalnog izvještaja o položaju i slučajevima prijetnji novinarima u BiH”.

U vezi sa konkretnim slučajem ombudsmani su donijeli odluku da otvore predmet po službenoj dužnosti, te postupe u skladu sa svojim zakonskim mandatom.

Novinar BN TV Vladimir Kovačević pretučen je sinoć u banjalučkom naselju Obilićevo.

RTRS