Poslanik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović najavio je da će na narednoj sjednici Predstavničkog doma BiH pokrenuti inicijativu za usvajanje zakona o korištenju jezika.

Kako je saopštio, cilje je da se sva tri jezika, „bosanski“, srpski i hrvatski izučavaju u osnovnim školama i da imaju isti status u svim javnim institucijama i javnoj upotrebi.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Time bi se izjednačila sva tri jezika na cijelom prostoru BiH. Ovo ovako što se radi, kako institucije u kantonalnim, entitetskim i državnom parlamentu, koriste, odnosno ne koriste ovaj jezik i pokušavaju da ga identifikuju samo sa Bošnjacima, je kompletno negiranje države BiH i zacementirana podjela na tri naroda – naglašava Ahmetović.

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH Staša Košarac kaže da je ovakva inicijativa neprihvatljiva, imajući u vidu poznati stav SNSD i Srpske o „bosanskom“ jeziku.

– Ahmetović na ovaj način želi da mobiliše Bošnjake kako bi dobio što veći broj glasova za potpredsjednika Srpske. Ćutao je četiri godine, a sada govori o tome. Čak mislim da je u nekim stvarima Ahmetović politički veća opasnost za RS nego sadašnji potpredsjednik Ramiz Salkić koji dolazi iz SDA, ali je vidljivo da na ovom pitanju imaju usaglašenu politiku – kaže Košarac za Srpskainfo.

Šef Kluba poslanika DNS Borislav Bojić naglašava da su sve inicijative koje će biti na posljednjoj sjednici pred izbore u funkciji promocije i takozvanog niskog starta u predizbornoj kampanji.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Ahmetović pokušava da na taj nači skrene pažnju na sebe i pokušva da zadobije određenu vrstu povjerenja biračkog tijela na predstojećim izborima. To je poenta – kaže Bojić za Srpskainfo.

Može samo bošnjački

U Ustavu Srpske piše da su ravnopravni jezik srpskog, jezik hrvatskog i jezik bošnjačkog naroda.

Prema tvorbenim pravilima srpskog jezika, jezik bošnjačkog naroda može da bude samo bošnjački.

Međutim, Ahmetović smatra da bi se na ovo pitanje konačno trebalo staviti tačka, a ne da ostaje kamen spoticanja i narednim generacijama.

Srpskainfo