Međunarodni dan nestalih, 30 avgust se obilježava kao svjetski godišnji događaj, u kome se svijet prisjeća osoba koje su nestale kao posljedica oružanog sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava a sudbina i mjesto ukopa su im nepoznati.

Tim povodom gradski Odbor SNSD-a Prijedor, danas je održao pres konferenciju na kojoj je istaknuto da se na području Republike Srpske, prema podacima Republičke organizacije zarobljenih i poginulih i nestalih civila, još uvijek vodi kao nestalo 1.671 osoba od čega sa regije Prijedor 51 lice no 26 lica srpske nacionalnosti iz grada Prijedora.

Predsjednik gradskog Odbora SNSD-a Prijedor, Saša Bursać podsjetio je da je u Kozarskoj ofanzivi sprovedeno etničko čišćenje Srba, tačnije 68.600 Srba, od kojih sudbina mnogih i grobno mjesto nije ni do danas poznato.

“Obzirom da će se ovih dana puno pričati o nestalima i da muslimani odnono Bošnjaci uvijek izvode neke performanse u tom kontekstu, mi smo želili da pokažemo da do 51 lica koje se vodi nestalo sa teritorije grada Prijedora, 26 je Srba, odnosnosno sa ove naše regije je 26 lica srpske nacionalnosti što se tiče ovog proteklog rata i želili smo da skrenemo pažnju na dešavanja koja su bila u Drugom svjetskom ratu jer potomci tih žrtava još uvijek ne znaju gdje su grobna mjesta niti gdje su kosti tih ljudi. Željeli smo zbog toga da skrenemo javnosti i građanima Prijedora da se ne zaborave žrtve nestale u Drugom svjetskom ratu, a naravno uz dužno poštovanje da se spomenu ljudi nestali u psolednjem Odbrambeno – otadžbinskom ratu”, istakao je Bursać.

RTRS