Metalna šipka, kojom je pretučen novinar BN televizije i otac dvoje maloljetne djece Vladimir Kovačević, nađena je u blizini mjesta na kojem je Kovačević krvnički pretučen, odnosno kod ulaza u zgradu u kojoj stanuje sa porodicom.

Za Srpskainfo je potvrđeno da je u banjalučkoj policiji zbog napada na novinara upaljen crveni alarm, te da su sve raspoložive snage usmjerene na rješavanje još jednog u nizu slučajeva koji su u posljednje vrijeme uznemirili javnost.

Policijska uprava Banjaluka juče je saopštila kako je u okviru istrage saslušano više od 20 osoba.

Većina njih je iz kriminalnog miljea, pa se prvo provjerava gdje su se nalazili u vrijeme kada je napadnut Kovačević.

– Preduzimaju se mjere na utvrđivanju alibija, a provjeravaju se i informacije do kojih se dolazi u operativnom radu – kažu u policiji.

Mjesto napada na Kovačevića

Ipak, najzanimljiviji je dio u kojem se navodi da je tokom istrage policija pronašla predmete koji će poslužiti u cilju rasvjetljavanja krivičnog djela.

Iako to iz policije zvanično nisu željeli detaljisati, izvor Srpskainfo iz istrage otkriva da se radi o metalnoj šipki kojom je pretučen Kovačević.

– Pronađena šipka biće vještačena kako bi se utvrdilo da li na njoj ima tragovi žrtve, ali i osumnjičenog – objasnio je izvor iz istrage.

Policijska uprava Banjaluka posebno ističe da, nakon zaprimljene prijave da su dve maskirane osobe pretukle novinara RTV BN, konstantno i u saradnji sa banjalučkim tužilaštvom preduzima mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja krivičnog dela.

Podsjetimo, Kovačević je pretučen u klasičnoj sačekuši u nedelju oko 20.45 časova pred zgradom u kojoj živi u banjalučkom naselju Obilićevo.

Prema posljednjim informacijama iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Kovačević se uspešno oporavlja.

Napad je izazvao burnu i opravdanu reakciju brojnih udruženja novinara, koji su jednoglasni u stavu da je napad na Kovačevića napad na sve novinare. Od policije je zatraženo da se odgovorni što prije privedu pravdi i osude najstrože.

Minimalno pet godina robije

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka napad na novinara Vladimira Kovačevića okvalifikovalo je kao krivično djelo pokušaj ubistva.

Po Krivičnom zakoniku Republike Srpske za ovo krivično djelo zaprećena je zatvorska kazna od minimalno pet godina robije i strožija.

Srpskainfo