Većinom glasova odbornika, na posebnoj sjednici Skupštine grada Prijedora, usvojena je Odluka o davanju garancije Grada Toplani za kreditno zaduženje, u visini od ukupno osam miliona maraka na 15 godina, sa grejs periodom od šest godina.

Riječ je o refinansiranju postojećih kreditnih obaveza prijedorske Toplane i duga prema dobavljačima iz prethodnog perioda, kada je ovo preduzeće kao sirovinu koristilo mazut. Grad će dati garanciju na kredit od četiri miliona maraka, dok će preostala četiri miliona, biti obezbijeđena uz zalog opreme i imovine Toplane. Nakon duge polemike, ova odluka o zaduženju, dobila je podršku većine prijedorskih odbornika.

Cilj refinansiranja postojećih kreditnih obaveza je da novi pogon prijedorske Toplane, koja grad grije na novi energent, biomasu, vrati dugovanja iz prethodnog perioda i postane stabilno i samoodrživo preduzeće. Za kreditno zaduženje od osam miliona maraka, garant je Grad, odlučili su odbornici.

Zoran Knežević, direktor Toplane Prijedor ističe da će se refinansiranjem na duži period, smanjivanjem anuiteta prema bankama, taj oslobođeni novac usmjeriti za nabavku energenta i omogućiti neometan rad Toplane u narednom periodu.

“Riječ je ovdje samo o četiri miliona maraka garancije, znači, refinansira se ukupno osam miliona maraka obaveza. Ostatak se obezbjeđuje uz zalog opreme i imovine, kroz hipoteku Toplane”, ističe Knežević.

Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora kaže da Grad više neće učestvovati u davanju garancija.

“Toplana se više ne misli zaduživati, prelazi se na tekuće poslovanje. Јedino grad Prijedor će ostaviti dio subvencije kojom je subvencionirao rad Toplane do izlaska iz ove situacije”, istakao je Đaković.

Prijedorskoj Toplani potrošači duguju više od sedam miliona maraka. Veliki broj predmeta čeka na sudski epilog. Nakon kratkog dogovora, tokom tražene pauze, prijedorski Klub odbornika SNSD-a, odlučio je da podrži ovu odluku.

“Grad Prijedor treba da ima grijanje. Ako želimo grad, moramo imati adekvatno grijanje i zbog toga pozivamo i gradonačelnika i sadašnji menadžment da uloži dodatne napore, da izvrši dodatne analize i u tehničkom i u ekonomskom smislu da unaprijedi rad Toplane, a mi smo tu koji treba da damo podršku”, naveo je Dragoslav Kabić, šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Prijedora.

Klub odbornika SDS-a, nije podržao ovu odluku. Smatraju da je moglo da se nađe bolje rješenje od zaduženja.

“Oni imaju monopol, Toplana je znači jedina koja prodaje toplotnu energiju. Nema konkurencije, cijene su visoke. Ima tu dosta pitanja koja nisu meni kao odborniku jasna, ni Klubu odbornika. Evo vidite da se i SNSD dvomuio do zadnjeg momenta”, rekao je Radenko Stijepić, šef Kluba odbornika SDS-a u Skupštini grada Prijedora.

Iz Toplane poručuju da je za novu sezonu nabavljena dovoljna količina mazuta. Prijedorska Toplana na mreži ima više od pet hiljada korisnika.

RTRS