Docent na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Aleksandar Vranješ ocijenio je kao potpuno besmislenu i, u službi stvaranja atmosfere straha i nestabilnosti, izjavu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića da vlast u Republici Srpskoj za predstojeće opšte izbore priprema incidente teškog karaktera.

Vranješ je ukazao da besmislenost Mektićeve izjave proizilazi iz funkcije koju on obavlja, jer, kako je primjetio, “nije normalno” da se on, kao da je kakav zabrinuti građanin, sa takvom informacijom obraća medijima, a ne tužilaštvu.

“Postavlja se pitanje da li je logično da ministar bezbjednosti posjeduje informacije da bilo koja grupacija ili pojedinci planiraju da naprave bilo kakve incidente i da sa tom informacijom ide na konferenciju za medije? Pa, zar ne bi trebalo da se obrati institucijama na čijem je čelu, pa da preduzme nešto, a ne da se obraća medijima kao neki zabrinuti građanin, koji je slučajno nešto saznao?”, naveo je Vranješ za “Sputnjik”.

On je ocijenio da je očigledno da je riječ o jednom nespretnom pokušaju manipulacije od, kako kaže, jedne krajnje marginalne političke ličnosti.

“Objašnjenje besmislenosti Mektićeve izjave leži u samoj logici, jer u čemu je interes vlasti u Republici Srpskoj, na čelu sa SNSD, da pravi bilo kakve incidente u Srpskoj četrdesetak dana pred izbore, kada su na njima, prema svim istraživanjima, ubedljivi pobednici? Treba se zapitati gde je interes da se prave bilo kakvi incidenti, da se fizički napadaju novinari, da se pravi atmosfera straha i nestabilnosti”, kategoričan je Vranješ.

On kaže da je Mektić “očigledno u službi stvaranja ove atmosfere straha i nestabilnosti, a postavlja se pitanje – po čijem zadatku”.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić izjavio je da raspolaže pouzdanim informacijama da vlast u Republici Srpskoj pred izbore sprema teške incidente u Banjaluci.

SRNA