Slučaj “Prilepin” otvorio je brojna pitanja na koja bh. institucije još nemaju odgovor. Dok ambasador Rusije u Sarajevu još čeka odgovor na pitanje ko je stavio rampu piscu Zaharu Prilepinu u Sarajevu, pometnja i prebacivanje odgovornosti ne prestaju. Dok Igor Crnadak informaciju traži od Izvršno-obavještajnog odbora Savjeta ministara, Denis Zvizdić loptu prebacuje u teren OBA, a Vjekoslav Bevanda vraća u Savjet ministara.

Za 18 dana u Republiku Srpsku i BiH stiže šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Dileme više nema da će se na sastancima, ako ne u Sarajevu, onda u Banjaluci otvoriti brojna pitanja o navodnom ruskom uticaju, plasiran iz zapadnih centara moći i zabrani ulaska u BiH njihovih državljana.

Kako stoje stvari, do 17. septembra ruska strana neće dobiti odgovor, a ni Igor Crnadak kojem su, prvo Denis Zvizdić, a onda i Vjekoslav Bevanda poručili da je informaciju o zabrani ulaska državljana Ruske Federacije, tražio na pogrešnoj adresi.

– Odbor je čisto savjetodavni organ. Rad OBA nadgleda predsjedavajući Savjeta ministara. Normalno je da u svom radu uvažava stavove Savjeta ministara i Odbora. Nadam se da će se Crnadak, ukoliko želi da dođe do informacije, obratiti na prave adrese – rekao je Bevanda.

Da li će i na koju adresu šef bh. diplomatije ponovo uputiti zahtjev, odgovor smo i mi tražili. U iščekivanju odgovora, Bevanda podsjeća na Sporazum između OBA i Ministarstva spoljnih poslova i da Crnadak ima pravo da od Osmice zatraži svaku informaciju. Nesnalaženje bh. institucija prati i stručna javnost Republike Srpske. Upozorava da je riječ o politizaciji i opasnim igrama OBA koja sama sebi želi da pribavi proširenu nadležnost.

– OBA je iskoristila ovaj momenat nepostojanja parlamentarnog nadzora s jedne strane, a sa druge, nepostupanje onih koji trebaju Predsjedništvo i Savjet ministara. Tako je sama sebi, uz politički uticaj usmjeren, nažalost, prema Republici Srpskoj, počela da djeluje samostalno i zato sam rekao da je ovo jedna vrsta obavještajnog puča – smatraSiniša Karan, generalni sekretar Kabineta predsjednika Republike Srpske.

Stručna javnost Srpske upozorava Savjet ministara da su odgovorni za rad OBA. Podsjeća i na njene nadležnosti, pozivajući srpske predstavnike u Sarajevu da OBA hitno vrate u okvire njene nadležnosti.

– OBA može da ima saznanja da građani neke države ne bi trebalo da uđe u BiH, ali ne može donijeti odluku da zabrani ulazak – ističe Dragomir Јovičić, stručnjak za bezbjednost.

Da tzv. crne liste nisu bile tema sjednica Savjeta ministara i obavještajnog odbora, potvrdio je i ministar Mirko Šarović, podsjetivši da se na njima nekad nalazilo i njegovo ime. Odgovornim je označio saziv Savjeta ministara iz 2007. godine. Lista na kojoj se nalazio Šarović je međunarodna odgovorio je Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a.

– Odluke koje sam ja potpisivao bile su u skladu sa zakonskim procedurama i objavljene su u Službenom glasniku, zbog čega sada Šarović i može da ih pokazuje javnosti. Neka oni pokažu na osnovu čega danas rade i na osnovu čije odluke su zabranali ulazak Prilepinu u BiH. To je ono što javnost traži – kaže Špirić.

Slučaj “Prilipen” ne samo da je uzdrmao bezbjednosni sektor u BiH, već i saradnju sa Ruskom Federacijom. Zbog toga zvanična Banjaluka traži potpuno rasvjetljavanje afere i odgovornost.

RTRS