epa05806595 Russian writer Zakhar Prilepin attends a news conference for the presentation of his new book 'Platoon' in Moscow, Russia, 21 February 2017. EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ruski pisac Zahar Prilepin nije uspio da uđe u BiH, ali je zato (da ni sam toga nije svjestan) uspio da razotkrije sve slabosti političko-obavještajnog sistema u ovoj državi.

Iako se i na mnogim primjerima do sada za Obavještajno-bezbjednosnu agenciju BiH opravdano sumnjalo da je „država u državi“, na primjeru Prilepina to se pokazalo i dokazalo kao nikada prije.

Agencija, koja mjesecima nije ni pod čijom kontrolom, izvukla je blagodeti te komocije i pokazala zube kao nikada do sada.

Sama je procijenila da je Prilepin „opasan“, sama je izdala i potpisala naredbu Graničnoj policiji o zabrani ulaska i sama je, ni manje ni više, povukla klasične (ne)diplomatske poteze u odnosu prema Rusima.

Tačnije, državu je uvukla u nezapamćeni političko-obavještajni rat pri čemu njeni dometi u tom obavještajnom, a ni političkom sukobu nisu ni do koljena moćnim Rusima.

Ali, to što je OBA preuzela ulogu „države“ ne treba da čudi, jer oni koji bi tu istu državu po definiciji ili tačnije po funkciji trebalo da vode, ni ne pokušavaju da se bave prekoračenjem ovlaštenja obavještajne službe, već lopticu prebacuju jedni drugima.

Šef diplomatije Igor Crnadak tako šalje pismo i traži odgovore od svog šefa Denisa Zvizdića, šef odgovara da nema pojma zašto se njemu obraća, a resorni ministar, onaj iz bezbjednosnog sektora kaže da on sa slučajem Prilepin nema baš ništa.

Dakle, odriješeno obaveštajno vođenje države se nastavlja i to sve do nekog novog Prilepina na granici.

Srpskainfo