SNSD smatra da propust sa slanjem pogrešnih glasačkih listića za Predsjedništvo BiH biračima BiH iz Austrije nije slučajan, već da je to urađeno s ciljem namještanja rezultata izbora ili pripreme argumenata za njihovo poništavanje, rekao je za Srnu portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

On je ukazao da su pogrešni glasački listići poslati baš u Austriju u kojoj postoji veliki broj glasača srpske nacionalnosti i koji imaju namjeru da glasaju za područje Republike Srpske.

– Upravo na jedno takvo mjesto poslati su pogrešni glasački listići za Federaciju BiH umjesto za Republiku Srpsku, i to baš za Predsjedništvo BiH, za koje se kandiduje Milorad Dodik – rekao je Kovačević.

On kaže da iz Centralne izborne komisije BiH, umjesto što daju skandalozne i sramne komentare da je riječ o broju glasačkih listića koji ne mogu da utiču na rezultat izbora, treba da preuzmu odgovornost da isprave što prije ovu grešku za koju su direktno odgovorni i da ljudima koji su dobili pogrešne, što prije dostave odgovarajuće glasačke listiće.

– Tim ljudima treba da daju mogućnost za koju su se legalno i zakonski prijavili i da dobiju glasačke listiće na kojima mogu da glasaju za srpskog člana Predsjedništva BiH – rekao je Kovačević.

U suprotnom, upozorava Kovačević, SNSD će dobiti direktan argument da se sve ovo radi sa namjerom da se nanese direktna politička šteta Miloradu Dodiku i ovoj stranci.

Iz CIK-a BiH navode da je tokom kontrole procesa pakovanja glasačkih paketa za birače izvan BiH utvrđeno da je biračima u Austriji otpremljena pogrešna kombinacija glasačkih listića za Predsjedništvo BiH.

Stručni saradnik za odnose sa javnošću CIK-a BiH Maksida Pirić potvrdila je da je riječ o 232 glasačka listića za Predsjedništvo BiH i da taj broj ne može uticati na izborni rezultat.

SRNA/RTRS