Osnovne škole u Prijedoru juče su se potrudile da na najljepši način dočekaju svoje đake prvake. Nastavu u školskoj 2018/19. godini, u Osnovnoj školi “Branko Ćopić” će pohađati 104 prvačića. Učenici ove škole priredili su tradicionalnu priredbu dobrodošlice za đake prvake.

Dočekali smo prvačiće dramskim tekstovima i recitacijama i mnogo smo zahvalni bivšim učiteljicama, koje sad dočekuju prvačiće. Zahvalni smo sto su nam uljepšale ovih pet godina i što su nas naučile da budemo dobri đaci i dobra djeca u budućim vremenima – rekla je Mirna Bertić, učenik ove škole.

Direktor OŠ .Branko Ćopić” Sanja Munjiza zadovoljna je što bilježe blagi porast broja učenika prvih razreda.

– U prethodnoj godini imali smo 101, u ovoj godini imamo 104, u centralnoj školi to su četiri odjeljenja i u područnoj školi u Gomjenici imamo jedno odjeljenje – dodala je Munjiza.

Đake prvake nije zaboravio ni gradonačelnik Prijedora Mllenko Đaković koji ih je obradovao poklon- paketlma. Raduje ga trend povećanja broja prvačića u prijedorsklm osnovnim školama, što je pokazatelj porasta nataliteta.

– Najveća radost svakog grada su naša djeca i novorođenčad, ali i đaci prvaci u školama. Grad ima budućnost, sve što radimo ima smisla, a mi se iskreno nadamo da će ovakav trend biti nastavljen – poručio Đaković.

U Pozorištu Prijedor organizovan je svečani prijem za učenike prvih razreda OŠ “Desanka Maksimović”. Prvačić ove škole je i Nikola Dunović. sin Jelene Trikić, poznatije kao Majka Hrabrost. Danas je sa ocem Goranom došao na priredbu za đake prvake.

Ja krećem u školu, u prvi razred i jako sam srećan – rekao je mali Nikola. Otac Goran kaže da se Nikola veseli novim drugarima i da broji dane do početka škole.

Voli da crta, voli da piše, voli da mu se pričaju priče. Spreman je za školu, najbitinije je da je zainteresovan, išao je i u vrtić pa je i tamo imao razne pripremne aktivnosti za školu – rekao je Goran Dunović.

Srdačan prijem prvačićima i njihovim roditeljima priredili su stanji drugari uz prigodan i zanimljiv program, nakon čega im je dobrodošlicu poželio direktor škole Zdravko Budimir.

– Ove godine upisali smo 90 prvačića, raspoređeni su u četiri odjeljenja, tri u centralnoj školi i jedno u područnoj školi u Garevcima – rekao je Budimir.

U ponedjeljak, 3. septembra, prvi put u školske klupe prijedorskih osnovnih škola, sješće 560 prvačića, što je za 43 učenika više nego prethodnih godina.

M. Stegić/Kozarski