Crkva Agia Teodora Vasta je mala vizantijska crkva čiji krov probija 17 stabala. Drveće božikovine i javora više je od 30 metara, ali pored ulaza u crkvu vidi se samo jedan korijen debljine ruke.

Za divno čudo, ni u samoj crkvi, koja se nalazi u Arkadiji (Peloponez), osim nešto malo zelenila, nema nagovještaja korjenja. Još jedna zanimljiva činjenica o tom mjestu je da ispod crkve protiče rijeka koja zaliva drveće.

Crkva je poznata po brojnim čudima koja su doživjeli oni koji su u nju došli da se mole.

Sveta Teodora odrastala je u selu, u kome su sinovi odlazili u rat da bi se borili protiv neprijatelja. Budući da u njenoj porodici nije bilo muškaraca, Teodora je odlučila da se priključi vojnicima kako bi njen otac bio pošteđen. Prerušila se u vojnika Teodora i ubrzo je postala jedna od najplemetijih i najhrabrijih vojnika.

https://www.instagram.com/p/BdnNOfhAOxU/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_control

Ubrzo je “Teodor” probudio strasti jedne žene, koja je tvrdila da čeka njegovo dijete. Teodora je stavljena pred izbor: ili će se udati, ili će biti osuđena na smrt. Pošto nije učinila ništa da bi dokazala nevinost, Teodora je sve nade polagala u Boga, prenosi Blic.

Pošto je osuđena na smrt, pred pogubljenje se pomolila: “Neka moje tijelo postane crkva, moja krv rijeka, a moja kosa drveće”. Na mjestu gdje se žrtvovala pojavio se izvor i potekla je rijeka koja postoji i danas.

(greekcitytimes.com / M.A)