Profesor sa Јapanskog Rikio univerziteta Јukije Osa smatra da u Srebrenici u julu 1995. godine srpska vojska nije počinila genocid i da te događaje opet treba istražiti.

Јukije Osa, koja je u Јapanu 2007. godine doktorirala na temi Srebrenica, kaže da se u Srebrenici dogodilo masovno ubistvo, ali da formulacija “genocid” ne stoji.

– Nemam ništa protiv novog istraživanja događaja u Podrinju koji je inicirala Vlada Republike Srpske, međutim mora se voditi računa da se ne povrijedi dostojanstvo žrtava. Možda novi izvještaj eksperata pokaže zašto se ovaj zločin zaista dogodio – rekla je Јukije Osa za Večernje novosti.

Јukije Osa, koja događaje na Balkanu prati još od 1991. godine, rekla je da Haški tribunal nije doprinio miru i povjerenju naroda, što mu je bila uloga, niti je ikada funkcionisao u sistemu međunarodnog prava.

– To što je u njemu za 25 godina rada okrivljeno ubjedljivo najviše Srba dovodi u sumnju njegovu objektivnost – rekla je Јukije Osa, navodeći da je manjkavost Haga što je u presudama bilo nepravdi, ali da su to bila suđenja koja su organizovali “pobjednici” u ratu.

Napominjući da boravi u Beograu povodom istraživanja dometa Haškog tribunala i da se srela sa prvim haškim osuđenikom Duškom Tadićem, ona je ocijenila da njegov slučaj nosi najmanje tri presedana.

Ona kaže da se prvi odnosi na legitimitet samog suda, drugi što se slučaj “Tadić” koristi kao kriterijum suđenja u međunarodnim sukobima, ali i onim koji nemaju taj karakter, a treći što u njegovoj optužnici postoji pokušaj da se dokaže da je, navodno, država njemu naredila da vrši zločine.

Novosti.rs