Poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić izjavio je danas u Sarajevu da je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić obmanuo javnost u vezi sa migrantskom krizom i da je zbog toga potrebno da bude smijenjen sa te funkcije.

“Prije dvije, tri godine Mektić je govorio kako niko neće u BiH, a pogotovo izbjeglice, da neće biti migranata, i da, ukoliko se to desi, BiH ima spremljene snage i sredstva. Danas je to potpuno drugačije, institucije ne drže situaciju pod kontrolom”, rekao je Bojić novinarima.

Prema njegovim riječima, to je određena vrsta obmane javnosti koja je prouzrokovala potrebu da parlament pošalje polititičku poruku da tako neodgovorni ljudi ne mogu obavljati odgovorne pozicije.

“Mislim da se više bavio igrokazom i prikazivanjem nekog stanja borbe protiv vještica, kriminalaca, umjesto da se sistem osposobi da može odgovoriti izazovima koji nisu mali kada je u pitanju oblast bezbjednosti”, istakao je Bojić, koji smatra da će parlament sutra donijeti potpuno jasnu i nedvosmislenu odluku u vezi sa smjenom Mektića.

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović rekao je da će taj poslanički klub podržati inicijativu za smjenu Mektića i da mu je žao što ona nije ranije pokrenuta.

Šef poslaničkog kluba DF-a Damir Bećirović najavio je da poslanici te stranke neće podržati Mektićevu smjenu, navodeći da bi puno bolja varijanta bila da je pokrenuta smjena ministra inostranih poslova Igora Crnatka.

Bećirović je za Crnatka rekao da je u posljednje vrijeme uradio puno lošijih stvari od Mektića i da “više bruka BiH nego što radi na njenoj promociji”.

“Za smjenu ministra Mektića ne postoje argumenti, prema nama i onome što ja znam. Tako ćemo i postupiti”, rekao je Bećirović, koji smatra da je veći broj ministara u Savjetu ministara, a koji se ne spominju, zaslužio da budu smijenjeni.

Klubovi poslanika SNSD-a i DNS-a pokrenuli su inicijativu za Mektićevu smjenu koja je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma.

SRNA/RTRS