Treći septembar je najtužniji dan za svakog Partizanovca. Prije 33 godine napustio nas je Dragan Mance, završivši svoj mladi život u 23. godini.

Sjećanje na njega ne blijedi ni danas u srcima Partizanovaca i ljubitelja fudbala, naprotiv, svake godine legenda se širi i na mlađe generacije, koje se nisu ni rodile kada je Dragan stradao u saobraćajnoj nesreći žurivši na trening.

Dragan Mance je rođen 26. septembra 1962. godine u Beogradu. Fudbal je počeo da igra u Galenici (sadašnji FK Zemun) od pijetlića. Svojom ogromnom voljom, zalaganjem i posebno osjećajem za gol, brzo je prelazio iz selekcije u selekciju, tako da je već sa nepunih 17 godina postao prvotimac tadašnjeg zemunskog drugoligaša. Nošen snagom svog raskošnog talenta i ljubavlju prema “crno-bijeloj” boji 15. septembra 1980. prelazi u Partizan.

Za Partizan je odigrao 279 utakmica i postigao 174 gola. Igrao je četiri puta za A selekciju, sedam puta za mladu i dva puta za Olimpijsku reprezentaciju Јugoslavije.

Živio je u Zemunu sa ocem Ferdinandom, majkom Dušankom i mlađim bratom Goranom. Bio je neoženjen. Septembar je bio mjesec kada se Dragan rodio, prešao u Partizan i nažalost, mjesec kada je okončao svoj mladi život.

RTRS