Nastava u srednjim školama u Prijedorskoj regiji počela je bez problema. Broj učenika upisanih u prvi razred ostao je na istom nivou u odnosu na prethodne godine, ali je povećano interesovanje mladih za zanate.

Učenici prvih razreda uobičajeno imaju tremu na početku novog poglavlja u svom školovanju, ali i očekivanja novih pozitivnih iskustava.

Na području Prijedorske regije djeluje 18 srednjih škola, koje pohađa nešto više od 2.600 učenika.

“U prve razrede sve prijedorske škole upisale su po četiri odjeljenja, odnosno 96 učenika. Upravo završavamo sa konačnim brojkama, ima još prvačića koji se pojavljuju, tako da ćemo imati oko 600 učenika”, rekla je Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor.

U prijedorskom Aktivu direktora srednjih škola kažu da su iznenađeni većim interesovanjem za zanate, jer to do sada nije bio slučaj, iako su zanatska zanimanja upravo ono što tržište rada traži.

“U prvom upisnom roku u junu, Elektrotehnička škola, Mašinska škola i Ugostiteljskoekonomska popunile su svoj upis. Ove godine izraženo je interesovanje za određene zanate. To su zanimanja varioca, kuvara, konobara, auto-električara, električara, i ta zanimanja su veoma popularna kod učenika”, ističe Sovilj.

Nadležni ističu da je u posljednje vrijeme napravljen veliki iskorak u praktičnoj nastavi u svim prijedorskim srednjim školama, jer je opremanje kabineta za tu vrstu nastave, kažu, recept za dobijanje potrebne radne snage.

RTRS