Klubovi poslanika SNSD-a i DNS-a neće učestvovati u nastavku današnje sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH jer nije prihvaćena njihova inicijativa o razmatranju smjene ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića, potvrdili su predsjedavajući klubova Staša Košarac i Borislav Bojić.

Bojić je rekao novinarima da je ova odluka donesena nakon sastanka klubova SNSD-a i DNS-a.

“S obzirom na inicijativu SNSD-a i DNS-a koja se odnosi na Mektićevu smjenu i činjenice koje smo iznijeli, te polazeći od činjenice da je od 13 Srba poslanika, načinom glasanja troje Srba uz pomoć poslanika iz federalnog Sarajeva donijelo odluku o skidanju sa dnevnog reda te tačke, nedvosmisleno se vidi da federalno Sarajevo u stvari odlučuje koja pitanja će biti razmatrana u parlamentu BiH”, rekao je Bojić novinarima.

On je izrazio uvjerenje da se, nakon opštih izbora, više nikada neće desiti da neko drugi odlučuje u ime srpskog naroda.

Košarac je rekao da je situacija sada sasvim jasna i da politički subjekti iz Federacije BiH pod patronatom lidera SDA Bakira Izetbegovića upravljaju procesima u zajedničkim institucijama BiH, zahvaljujući kadru Saveza za promjene, koji se ponašaju kao dosljedni Bakirovi “irgeti” u sprovođenju politike, kako Izetbegović i SDA žele.

Prema njegovim riječima, vidljivo je da troje Srba u parlamentu BiH donosi odluke koje odgovaraju već kontaminiranoj obavještajno-bezbjednosnoj zajednici i politici Bakira Izetbegovića.

“Prema tome, Klub poslanika SNSD-a, zajedno sa Klubom poslanika DNS-a, neće učestvovati u nastavku ove sjednice”, zaključio je Košarac.

SRNA/RTRS