Bojana Bibić, mlada učiteljica Prve osnovne škole Srebrenica, područno odjeljenje Podravanje, u narednoj školskoj godini u dva kombinovana odjeljenja drugog, trećeg i četvrtog razreda imaće samo tri učenika.

Pored Sare Marković, učenice četvrtog razreda, i Melise Ajšić, koja pohađa drugi razred, tu je i devetogodišnji odlikaš Hakija Sinanović iz planinskog sela Luka, udaljenog 60 kilometara od Srebrenice, koji je krenuo u treći razred.

Škola je u Podravanju od Luke udaljena 25 kilometara, pa Hakiju po znanje i petice svakodnevno makadamskim putem vozi i kući vraća njegov otac Muhamed (40).

– Hakija i ja svako jutro ustajemo u pet sati. Do škole nam treba sat i po, a nekad i više, jer su često na putu popriječeni kamioni koji tovare balvane. Zimi nam otežavaju veliki snjegovi, koji zatrpaju put i tada Hakiju ne vozim u školu, jer i po dvadesetak dana sve bude zameteno – kazuje Muhamed Sinanović.

Hakija nam kaže da su u prošloj školskoj godini u njegovoj školi bila četiri učenika, a ove godine tri. Žali za drugom Slavišom Sarićem, koji je završio peti razred i školovanje nastavio u Srebrenici.

Žali za učiteljicom

Maleni Hakija kaže da mu je žao što je njegova učiteljica Snježana Jandrić otišla u drugi školu. Ona mu je na očev mobitel zimi zadaću slala SMS porukom, kada zbog zametenog puta i po petnaest dana nije mogao otići u školu.

– Kada dođem na nastavu, ona me ispita i ocijeni. Tako je obećala da će raditi i nova učiteljica Bojana – govori Hakija, piše avaz.ba.