Slučaj „Pacoli“ mogao bi da oduzme predizborne poene Savezu za pobjedu, dok je Milorad Dodik ovim putem poslao jaku poruku da na terotoriju Republike Srpske ne može da uđe niko ako on to ne dozvoljava.

Na ovaj način politički analitičar Cvijetin Milivojević za Srpskainfo komentariše političke posljedice odustajanja ministra spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Bedžeta Pacolija od dolaska u Banjaluku.

Njega je na današnji sastanak Procesa saradanje u Jugoistočnoj Evropi pozvao ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, ali je Pacoli rekao da odustaje zbog protivljenja predsjednika Srpske Milorada Dodika.

foto Siniša Pašalić / RAS Srbija

– Imajući u vidu činjenicu da je u BiH predizborna kampanja, mogu da razumijem Dodika. On na ovaj način šalje poruke sopstvenom biračkom tijelu. Prvo, da na teritoriju RS, iako je ona samo entitet u okviru međunarodno priznate BiH, ne može ući neko ukoliko to ne dozvoljava RS. Istovremeno, Dodik sebi pribavlja argumete kod tzv. malo jačih srpskih snaga, pa ispade da on više brani Srbiju od same Srbije – kaže Milivojević.

Kada je riječ o potezu Crnatka, Milivojević poručuje da bi on morao da zna da nije samo ministar spoljnih poslova BiH već i predstavnik biračkog tijela u Srpskoj.

– On je pomalo netaktično sebi dozvolio da to učini uoči izbora, jer slučaj Pacoli svakako ne može da donese poene njemu i koaliciji. Vjerovatno će dio birača ovaj slučaj odvratiti od njih. Taj sastanak u Banjaluci je prosto mogao da sačeka, ili da bude malo ranije – smatra Milivojević.

Podsjećamo, Crnadak je na konferenciji za novinare izjavio da je Pacolija u RS pozvao u dogovoru sa Beogradom, da bi potom iz ministarstva spoljnih poslova Srbije izjavili da oni nisu dali saglasnost. Milivojević ipak smatra da šefa diplomatije Srbije Ivicu Dačića „ne treba ozbiljno shvatati“.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

– Liči mi na istinu ono što je rekao Crnadak, da je konsultovao Beograd i da je dobio informaciju da Srbiji ne smeta dolazak Pacolija. Kao što znate, Beograd je često, pod pritiskom Brisela, dozvoljavao sebi da komunicira sa predstavnicima tzv. Republike Kosovo kao da je u pitanju država koju Srbija priznaje – zaključuje on.

Istovremeno, politički analitičar Dušan Janjić smatra da će ovaj slučaj Srpskoj donijeti negativne poene u međunarodonoj zajednici koja je za evropsku i regionalanu saradnju.

– Ako je pobjeda braniti da vam dođu iz regiona i da se izolujete, onda je tu Dodik pobijedio. Ali, mislim da je herojski čin ići u saradnju i konkurenciju – kaže Janjić za Srpskainfo.

On smatra da nije bila potrebna saglasnost Srbije za dolazak Pacolija u Banjaluku jer bi to bilo suprotno Briselskom sporazumu Beograda i Prištine.

– Ako se dokaže da je Srbija bila protiv dolaska i da je na tome radila zajedno sa Dodikom, mislim da će najveći problem imati Aleksandar Vučić, koji se i sam sprema na nastavak pregovora sa Albancima – zaključuje Janjić.

U međuvremenu, Pacoli je za „Avaz“ izjavio da je ipak voljan prisustvovati današnjem sastanku ministara spoljnih poslova jugoistočne Evrope. Dodao je da Dodika poznaje od 2002. kada je boravio u Sarajevu, a potom na poziv Dodika došao na banjalučki aerodrom.

– On je želio da tada investiram u Rafineriju nafte u Brodu. Meni se prijedlog učinio zanimljivim i bio sam voljan uložiti. Na kraju, to se ipak nije desilo. Razumijem zbog čega se Dodik sada “ne sjeća” tog događaja – izjavio je Pacoli.

Dodik: Ivanićev rukopis

Milorad Dodik je ponovio da Pacoli nije dobrodošao u Srpskoj, koja ne priznaje samoproglašeno Kosovo, te da je dobra odluka da ne dođe.

On je dodao da je “Crnatkov karakter” mogao da isključi interes srpskog naroda i pozove Pacolija u Banjaluku, ali da se pita ko je mogao da pomisli da javnost u Srpskoj neće reagovati na takav poziv.

– Ne mogu da verujem da postoji takav mozak u RS, ali je Crnadak dokaz da ima. Međutim, to nije Crnatkov rukopis, to je rukopis Mladena Ivanića, koji se uvek sakrije iza i nikada ništa ne radi – izjavio je Dodik.

Srpskainfo