БРАТУНАЦ, 7. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Братунцу да у БиХ нема правде за Србе, јер су починиоци стравичних злочина над српским народом у протеклом рату остали некажњени.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Kozarskoj Dubici srpskom članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću pokazao operativni nalog iz Sarajeva za prisluškivanje.

– Vučić je tada Ivaniću rekao da to rade njegovi ljudi u Sarajevu. Izvinjavam se Vučiću ako ovo nije trebalo da kažem, ali Ivanić je juče tražio da mu pokažem dokaz da Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH prisluškuje funkcionere Srpske i Srbije. Vučić mu je pokazao sve i Ivanić je imao priliku da to pogleda i pročita i bio je vidno uznemiren zbog toga – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naglasio da je za Republiku Srpsku OBA neprijateljska organizacija, uperena protiv Republike Srpske i srpskog naroda.

– Nažalost, formalni legitimitet tome daje kadar Ivanića i drugih koji su u Sarajevu, jer se bez njih to ne bi moglo desiti. Da nije tamo Srba, koji su spremni da izdaju i da budu dio subverzivnih aktivnosti protiv Republike Srpske i Srbije to se nikada ne bi moglo desiti – poručio je Dodik nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Dodik je istakao da se vlasti u Srpskoj tome suprotstavljaju, te da će vrlo brzo doći vrijeme kada će to pitanje biti postavljeno na dnevni red.

– Ta služba treba da bude ukinuta, ona ne postoji po Ustavu BiH kao nadležnost BiH. Ranije su neke vlasti u Republici Srpskoj navodno natjerane da se odreknu naše službe da bi se formirala služba BiH. Mi ćemo izaći iz tog sporazuma, jer neprijateljsku organizaciju treba tako i tretirati, a ne da Srbi tamo rade operativne poslove na praćenju – naveo je Dodik.

Komentarišući navode da OBA prisluškuje funkcionere iz Republike Srpske i Srbije, Dačić je rekao da je to nepotrebno jer oni sve govore javno.

– Šta to mi radimo tajno protiv nekoga? Ali to pokazuje odnos – umjesto da gradimo odnos poverenja i zajedničke saradnje, mi idemo toliko daleko da su bezbednosno-obaveštajne aktivnosti usmerene na Srbiju. Mi ćemo se braniti na svoj način – poručio je Dačić.

SRNA