Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić kaže za Srpskainfo da odluka Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage protiv poslanika SDA Šemsudina Mehmedovića za navodne ratne zločine nije nikakvo iznenađenje.

– Postoji zaista mnogo dokaza, čak i vezano za prve odsječene glave Srba koje se dovode u vezi sa Šemsudinom Mehmedovićem, zbog čega je nevjerovatno da Tužilaštvo sada donose odluku o obustavi istrage. To je nova farsa. Dokaza ima i ovim putem pozivam podnosioce prijave protiv Mehmedovića, kao i porodice oštećenih da ulože prigovor, jer je više postalo degutantno da ratni kadrovi sjede u pravosuđu BiH i rade šta im se može – istakao je Kojić.

On je podsjetio da je Centar uputio u parlament BiH prijedlog izmjena zakona o VSTS, na osnovu kojeg bi mogla da se preispita ratna prošlost sudija i tužilaca u pravosuđu BiH.

– Očigledno je da do okončanja izbora nema šanse da prođe izmjena zakona koja bi takva lica uklonila iz pravosuđa, jer takva lica spovode političke i nacionalne interese Bošnjaka i ne mogu da doprinesu suživotu i pomirenju u BiH – istakao je Kojić.

Srpskainfo