Ispod mosta na rijeci Sani u Novom Gradu uklonjena je avio bomba iz Drugog svjetskog rata. Uspješan posao odradio je tim republičke uprave Civilne zaštite za podvodno deminiranje, dok su akciju posmatrali i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova iz Češke.

Ovako je označen početak riskantne akcije koju su pratile velike mjere obezbjeđenja. Eksplozivna naprava težine 226 kilograma, sa oko 50 kilograma eksploziva, uspješno je uklonjena za samo pola sata.

“Želim samo da naglasim da ovaj tim za podvosno deminiranje zajedno sa timom za spašavanje na vodi i pod vodom, čini jedan respektabilan tim spašavanja na vodi i pod vodom koji je opremljen i obučen u skladu sa najsavremenijim evropskim standardima i propisima”, rekao je direktor republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed.

Iako su građani u radijusu od 200 metara, od mjesta gdje se nalazila avio bomba bili evakuisani, zadovoljni su što je nakon više od sedam decenija, ipak uklonjena.

Ova avio bomba nije jedina. U rijeci Sani na području Novog Grada, nalazi se još šest ekplozivnih naprava.

“Oko dva mosta na Sani ovoga za putnički saobraćaj i ovoga za željeznički nalazi se još jedan broj tih ekplozivnih sredstava i planiraju se akcije u nekom narednom periodu”, istakao je načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

Republička uprava civilne zaštite, nosilac je akcije. Podršku je pružilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova,ali i opštinska vatrogasna jedinica, civilna zaštita i lokalna zajednica.

RTRS