Zbog odluke Savjeta ministara BiH, Srebrenica ne može da dobije ni marku od 500.000, koliko joj pripada od klirinškog ruskog duga. Savjet ministara ovu isplatu uslovio je načinom rada skupštine Srebrenice, kakav ne vrijedi ni za jednu drugu lokalnu zajednicu.

Da bi Srebrenica dobila pola miliona maraka za projekte, potrebno je da odbornici odluke donose jednoglasno.

Ovo pravilo Savjeta ministara, praktično daje mogućnost jednom odborniku da blokira novac namijenjen svim Srebreničanima.

A, upravo to se desilo na sjednici Skupštine opštine 28. avgusta, kad je razmatran prijedlog infrastrukturnih projekata.

“Јedan odbornik, Slađan Milovanović iz NDP-a, je glasao protiv. Bez ikakvog objašnjenja, iz ličnih razloga. Ostalih 19 odbornika je glasalo za, tako da je apsolutna većina bila za ove projekte”, kaže načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

Dok Grujičić očekuje zvanično i precizno objašnjenje odluke Savjeta ministara koju smatra štetnom i za Bošnjake i za Srbe, ministar Dragan Mektić nudi uopšten odgovor zašto su on i ostali srpski ministri glasali za ovaj uslov.

“Valjda postoje problemi za implementaciju tog projekta. Onda se išlo tom logikom, dajte se dogovorite, pa to implementirajte, taj novac”, rekao je Mektić.

Srebrenica je zbog odluka Savjeta ministara BiH ostala, ne samo bez pola miliona maraka od klirinškog duga, nego i bez dva miliona obećanih na Investiciono-razvojnoj konferenciji.

Taj iznos Savjet ministara Srebrenici je obećao prije tri godine, ali donaciju nije uplatio.

RTRS