Politikolog Aleksandar Vranješ rekao je u našem Јutarnjem dnevniku da poziv tzv. šefu diplomatije samoproglašenog Kosova Bedžetu Pacoliju da dođe u Banjaluku, predstavlja prst u oko Republici Srpskoj.

Vranješ je rekao da sprečavanje dolaska Pacolija, za šta je zaslužan predsjednik Srpske Milorad Dodik, potvrđuje da je Republika Srpska ta koja blokira priznanje samoproglašenog Kosova, dok je s druge strane, kako je rekao, očigledno da je ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak na sve načine pokušao da dovede samozvanog ministra tzv. države Kosovo.

Vranješ smatra da to jasno pokazuje na čijoj je strani Republika Srpska, a na čijoj njeni predstavnici u vlasti na nivou BiH.

– Vidimo da ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov dolazi u Banjaluku i da predsjednik Srpske insistira na tome, a sa druge strane imamo predstavnike SzP koji dovode Pacolija čiji dolazak predstavlja izdaju Republike Srpske – rekao je on.

Govoreći o zabrani ulaska u BiH ruskom književniku Zaharu Prilepinu, Vranješ je rekao da se mora utvrditi odgovornost u ovom slučaju, jer je evidentno da se pokušava napraviti šteta Republici Srpskoj.

– Rusija je veliki prijatelj Republike Srpske i srpski predstavnici u Sarajevu treba da slijede njenu politiku i njene intrese, a ne zapadnu politiku. Slučaj “Prilepin” jasno pokazuje da neko pokušava da napravi štetu Republici Srpskoj kvareći odnose sa Rusijom – istakao je Vranješ za RTRS.

RTRS