Uoči predstojećeg dijaloga u Briselu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da predstavnici Prištine neće da razgovaraju ni o jednom pitanju od suštinskog značaja.

– Vidim da albanski zvaničnici sa Kosova i Metohije neće da razgovaraju ni o Zajednici srpskih opština, ni o Sjeveru, ni o Gazivodama. Izgleda da ne žele da govore ni o čemu od suštinskog značaja – rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje Tanjuga kako vidi najnovije izjave Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja o tome šta za njih nije predmet razgovora.

– Srbija nema vremena za gubljenje i želi da razgovara o svim temama koje su važne za Srbe i Albance – istakao je Vučić.

On je naglasio da je vrijeme da Beograd i Priština preuzmu odgovornost.

– Vrijeme je da mi odlučujemo o svojoj sudbini, a ne da nam je kroji neko sa strane – poručio je predsjednik Srbije.

Kako kaže, političari nisu izabrani da bi se dodvoravali biračima, već da rješavaju najteže probleme građana.

Iz Prištine, naime, dva dana uoči sastanka Vučića i Tačija, uz posredovanje Federike Mogerini, stižu najave da neće da razgovaraju ni o jednom pitanju koje se suštinski tiče normalizacije odnosa i istorijskog dogovora Srba i Albanaca.

Umjesto toga, nude razgovor o “modalitetima postizanja konačnog, pravno-obavezujućeg sporazuma”, bez objašnjenja šta formulacija “modaliteti postizanja” praktično znači.

Tanjug