Nagrada “Skender Kulenović” na ovogodišnjim 46. Književnim susretima na Kozari pripala je Zdravku Miovčiću za zbirku poezije “Što je duša skupila”.

Ovu odluku, jednoglasno donesenu na današnjoj sjednici Organizacionog odbora Književnih susreta na Kozari, saopštio je predsjednik žirija Branko Letić, a, osim njega, u žiriju su bili Đorđe Nešić i Ranko Popović.

– U svim dosadašnjim pjesničkim knjigama Miovčić je prepoznatljiv kao liričar. Ta, kao i sve druge vrijednosti njegove poezije sadržane su ovoj zbirci čiji naslov već jasno nagovještava njenu jednostavnost i neposrednost – navodi se u obrazloženju žirija.

Zdravko Miovčić je osnivač i direktor Razvojne agencije “Eda” u Banjaluci i do sada je objavio devet knjiga iz oblasti odlučivanja i upravljanja razvojem, kao i četiri knjige poezije.

Program 46. Književnih susreta na Kozari počinje 11. septembra, s tim što će centralni događaji, svečano otvaranje, Poetski čas na Mrakovici i Veče laureata biti održani 21. i 22. septembra, najavljeno je iz Organizacionog odbora manifestacije.

Ovogodišnji Književni susreti biće u znaku 80 godina od rođenja poznatog srpskog pjesnika Dragana Kolundžije, stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata, 150 godina od rođenja Alekse Šantića i 80 godina od smrti Branislava Nušića.

Novina od ove godine je pokretanje inicijative o izdavačkoj djelatnosti Književnih susreta, a biće promovisane knjige izabranih djela iz edicije “Ovjenčani” posvećene Branku Ćopiću, dobitniku prve nagrade “Skender Kulenović”, i Milovanu Danojliću, prošlogodišnjem dobitniku “Književnog vijenca Kozare”.

Učesnici ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari su Dragan Kolundžija, Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović, Mošo Odalović, Đorđe Neši, Vule Žurić, Anđelko Anušić, Vid-Vicko Vukelić, Dragana Kragulj i Zdravko Miovčić.

RTRS