Protiv najmanje deset političara iz samog vrha vlasti Republike Srpske, uključujući Milorada Dodika, premijerku Željku Cvijanović i ministra policije Dragana Lukača, posljednjih nekoliko mjeseci Obavještajno-bezbednosna služba BiH sprovodi intenzivnu akciju praćenja.

Dževad Galijašević, stručnjak za borbu protiv međunarodnog terorizma tvrdi da operaciju prisluškivanja zvaničnika Srpske vode Osman Mehmedagić Osmica, direktor OBA i nekadašnji tjelohranitelj Alije Izetbegovića, kao i Trifko Buha, zamjenik direktora OBA i kadar bivšeg Mladena Ivanića, srpskog člana Predsjedništva BiH.

Osmica je bio magacioner, a na mjestu tjelohranitelja Alije Izetbegovića naslijedio je Harisa Lukovca, kasnije ambasadora BiH u Јordanu. Osmica je navodno bio jedan od ključnih učesnika operacije hapšenja Mušana Topalovića Cace, a kraj rata dočekao s diplomom Više upravne škole. Navodno ga je na dužnost šefa Odjeljenja za tajno praćenje i dokumentovanje OBA pogurao Bakir Izetbegović.

Galijašević tvrdi da nije nimalo slučajno što će se opšti izbori opet održati istovremeno sa združenim vježbama EUFOR-a u Bosni.

– Ta vežba nosi naziv “Brzi odgovor”. Da li je to protiv Rusa? Pa gdje su oni u Bosni. Očigledno je riječ o strategiji zastrašivanja stanovnika Srpske – kaže Galijašević.

Zanimljivo je da su federalni mediji kasnije navodili da su Amerikanci bili rezervisani prema imenovanju Osmice za direktora OBA zbog ratne prošlosti, ali da su mu pružili priliku da se dokaže. Izgleda da je uspio, pošto je ove godine dobio plaketu od FBI u znak zahvalnosti za profesionalnu i partnersku saradnju.

Galijašević kaže da je praćenje pravdano prikupljanjem dokaza o navodnoj umješanosti državnog vrha Srpske u širenju ruskog uticaja na Balkanu, a zapravo im je osnovni cilj diskreditacija rukovodstva Srpske pred predstojeće opšte izbore u BiH. Ovaj stručnjak tvrdi da se praćenje i prisluškivanje sprovodi uz pomoć tehnike vredne 12,5 miliona dolara koju su donirale SAD.

– Zahvaljujući donacijima vlade SAD koje pristižu posljednjih pet godina Operativni centar OBA u Sarajevu postao je najmoderniji na Balkanu i moguće je da se iz njega prisluškuju ne samo Banjaluka, već i Niš ili bilo koji grad u Srbiji. To je činjeno i tokom prisluškivanja razgovora Aleksandra Vučića i Milorada Dodika – tvrdi Galijašević.

Portal Infosrpska tvrdi da je Snježana Pujagić, glavni inspektor u Direktoratu OBA i bivša pripadnica muslimanske obavještajne službe AID, glavna osoba u OBA zadužena za praćenje “prosrpskih i proruskih desničarskih organizacija u BiH”.

– Ona je veoma nezadovoljna, jer nije potvrđena ni veza pripadnika Srbske časti i ruskih Noćnih vukova sa rukovodstvima Srpske i Srbije. Po njoj, glavni krivci za fijasko su rukovodioci centra OBA u Banjaluci – navodi Infosrpska.

I portal Infosrpska tvrdi da je u jednom periodu praćen i prisluškivan i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, naročito prilikom kontakata s Dodikom i rukovodstvom Srpske. U tekstu se ističe da je predsjednik Vučić o tome upoznao Mladena Ivanića.

Galijašević dodaje da je do sada otkriveno da se sve odvija pod logističkom podrškom britanske i američke obavještajne službe. On kaže da čak ni u vrijeme rata nije bilo toliko stranih obavještajaca u Bosni.

– Pod plaštom borbe protiv širenja ruskog uticaja krije se samo jedan cilj: da diskredituju aktuelnu vlast Srpske koja će prema svim istraživanjima biti ubjedljivi pobjednik opštih izbora – navodi Galijašević.

Portal Infosrpska navodi da su pripadnici OBA već mjesecima u koordinaciji sa saradnicima ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića angažovani u potrazi za dokazima o navodnim nezakonitim aktivnostima Milorada Dodika. Međutim, do sada nisu uspjeli da nađu nijedan dokaz na osnovu kog bi Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv Dodika.

Stoga se OBA ustremila na ministra policije Srpske Dragana Lukača i pokušava da nađe dokaze o njegovom navodnom učešću u ratnim zločinima ili eventualnoj zloupotrebi službenog položaja u nastojanju da kompromituju nekog iz Dodikovog okruženja.

Izvor: Vesti-online