Obavještajna agencija BiH je pod potpunom kontrolom SDA, koja uz prećutnu saglasnost kadrova Saveza za promjene – radi šta hoće, ocjena je zvaničnika Srpske. Ministra Dragana Mektića pitaju kako može vjerovati Osmanu Mehmedagiću, nekadašnjem tjelohranitelju Alije Izetbegovića, a ne Miloradu Dodiku, kada kaže da OBA prisluškuje predsjednika Srpske i Srbije.

Izjavom da zakonitost u radu OBA-e niko ne kontroliše, ministar bezbjednosti Dragan Mektić je potvrdio sumnje zvaničnika Srpske, još od prošle godine kada je smijenjen Nikola Špirića sa mjesta predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Agencije, da je OBA BiH bez institucionalne kontrole.

Poslanik u Predstavničkom domu PS BiH (SNSD) Dušanka Majkić izjavila je da ne postoji parlamentarni nadzor koji bi mogao da, u slučaju sumnje, pokrene istragu.

“Praktično, jedini nadzor vrši predsjedavjući Savjeta ministara, a znamo kako on to radi” rekla je Majkićeva.

Kako svi bježe od odgovornosti, ne čudi da OBA zabrani ulazak u BiH srpskim prijateljima ili da prisluškuju zvaničnike Srpske i Srbije.

“Јuče sam pričao sa Osmanom Mehmedagićem koji mi je rekao da su to najobičnije izmišljotine i spinovi”, izjavio je Mektić.

Tragično je da Mektić poziciju ministra srozava na nivo portparola Osmana Mehmedagića Osmice, a još tragičnije da “slijepo“ vjeruje čovjeku koji je u ratu bio tjelohranitelj Alije Izetbegovića i direktni učesnik zločina u Dobrovoljačkoj.

“Zamislite situaciju da Dragan Mektić više vjeruje ratnom čuvaru porodice Izetbegović nego institucijama Srpske. Ovakva djela direktno su uperena protiv intersa Srpske i Srbije”, rekao je Staša košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a je istakao da je Vlada Srbije davno demantovala da nikakvog prisluškivanja nije bilo. On je dodao da odbacuje sve navode o prisluškivanju.

Slično kao Govedarica razmišlja i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je od Milorada Dodika zatražio dokaze o prisliškivanju predsjednika Srpske i Srbije da bi reagovao.

“A onda dođe Ivanić i kaže da ja pokažem papire. Pokazao mu je Vučić na terasi hotela u Kozarskoj Dubici nalog o prisluškivanju iz Sarajeva. Da nije tamo Srba koji su spremni da izdaju i da budu dio aktivnosti protiv Srbije i Republike Srpske, to se nikada ne bi desilo. Izvinjavam se Vučiću ako ovo nije trebalo da kažem, ali, eto, rekao sam”, izkavio je predsjednik Dodik.

Prvo neovlašćeno prisluškivanje zvaničnika Srbije u januaru prošle godine izrodilo se u aferu “Ušće“. Sve je zataškano zaključkom Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA-e da nije bilo nezakonitog prišlukivanja i praćenja, ali da je dokument koji dospio u javnost zahvaljujući Nenadu Stevandiću vjerodostojan.

“Dokumente, koje sam anonimno dobio, uputio sam u NSRS i o tome obavijestio ministre iz SzP i srpskog člana Predsjedništva BiH, ali se oni nisu oglasili. Oni sve znaju i svjesno kriju, imaju dokaze o prisluškivanju, a nisu sproveli nikakvu istragu i nikoga nisu smijenili”, rekao je potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Od početka mandata Osmana Mehmedagića, OBA se suočava sa ozbiljnim optužbama da je u službi jednog naroda i jedne političke opcije. Optužbe dobijaju na težini jer dolaze i od jednog od vodećih bošnjačkih političara(F.Radončić). Zamjerke na rad su tolikih razmjera da Srpska razmatra mogućnost da istupi iz Sporazuma, kojim je 2004. nastala zajednička bh. tajna služba.

RTRS