PRIJEDORČANIN Mladen Stakić (59) već nekoliko godina, praveći skulpture od drveta, odmara dušu i svetu pokazuje svoju kreativnu stranu. Njegove atraktivne drvene figure privlače veliku pažnju, jer ih ovaj samouki umetnik, inače bravar po zanimanju, “stvara” ni manje, ni više motornom testerom.

Sve je počelo kao hobi, duševni odmor i iskušavanje talenta, a onda je preraslo u nešto mnogo veće, atraktivnu, originalnu umetnost, predstavljenu sugrađanima. Drugu izložbu svojih dela, imao je na nedavno održanoj manifestaciji “Zlatne ruke Potkozarja”, održanoj u centru Prijedora.

Prijedorčani su imali priliku da vide raznorazne figure koje je “motorkom” stvarao, ali i neobične delove nameštaja. Posebnu pažnju privukao je drveni konj i atraktivna ruža, za čiju izradu je bila neophodna velika preciznost.

– Posebno sam ponosan na konja sa sedlom, svoj ručni rad. Pravim i razne vrste ptica, one su mi posebno inspirativne. Izradio sam i druge figure, ali i nameštaj, poput stolova i sličnog, a veoma mi je draga i ruža s pčelom – priča ovaj nesvakidašnji umetnik.

Svojevremeno je ispilao i kraljevsku stolicu s pticama u naslonu. Kaže, najvažnije je da u šumi pronađe adekvatan komad drveta, od kojeg onda, dan po dan, polako nastaje njegovo umetničko delo. Figure najradije izrađuje od drveta lipe i breze, ali i drugih stabala, poput divlje kruške. Svoje figure najčešće poklanja, a neki atraktivni komadi završili su u inostranstvu.

Mladenu je inače bliska i druga grana umetnosti, jer je godinama koreograf u prijedorskom KUD “Kozara”.

BUKA

U ŠALI Mladen Stakić kaže da je najteže njegovim komšijama, jer žive uz buku njegove motorne testere. Ona mu je, kao što je slikaru kist ili muzičaru instrument, pola njegove duše. Zbog toga je čuva i u njegovoj umetničkoj radionici zauzima posebno mesto.

Novosti.rs