Počela je predizborna kampanja. Oko 7 i po hiljada kandidata u BiH tražiće povjerenje više od 3,3 miliona glasača. Ove godine za izbore je prijavljeno 128 političkih subjekata – 30 više nego 2014. godine.

Sve stranke krenule su u predizborne aktivnosti – od lijepljenja prvog plakata do prve jutarnje kafe. Svi najavljuju pobjedu i obećavaju bolju budućnost. Kako će izgledati naredni mjesec do izbora da se naslutiti po današnjoj slici gradskih ulica.

Na jednoj vladajući. A samo nekoliko metara od njih opozicija. Ovo je slika iz Banjaluke. Skupovi različiti, ali cilj zajednički – pobijediti na izborima. Najveća stranka u Srpskoj predizborne aktivnosti počela je lijepljenjem prvog plakata. U ovoj političkoj partiji tvrde da stabilnst Republike Srpske može da donese samo SNSD.

“Veoma je važno da se shvati da Republika Srpka može da stabilno ide naprijed isključivo sa SNSD-om, Željkom Cvijanović kao predsjednikom Republike i sa mnom u Predsjedništvu BiH, jer znamo odgovore na mnoge izazove”, naglasio je Dodik.

“Vjerujem u veličanstvenu pobjedu naših politika i stabilnost naših institucija. Vjerujem da građani razumiju da samo stabilne institucije i vlast, a ne neki raštimani orkestar, mogu raditi na povećanju plata i penzija, te dalje graditi u Republici, štiti i čuvati interese Srpske i zadržati njen ustavni kapacitet. Namjeravamo tako raditi i u budućnosti i ovo će biti još jedna faza stabilnosti i napretka Republike Srpske”, navela je Cvijanovićeva.

Među okupljene građane došao je i otac tragično nastradalog Davida Dragičevića. Dok je predsjednik Srpske Milorad Dodik davao izjavu medijima, Davor Dragičević je sa natpisom stajao preko puta. Dodik mu je prišao.

“Želim da se dođe do istine i od početka smo bili uz Davora Dragičevića sa željom da pomognemo u rasvjetljavanju događaja. Ovo je bolno i svi želimo da istina što prije bude otkrivena”, rekao je novinarima Dodik, koji je i lider SNSD-a

SNSD je kampanju počeo lijepljenjem prvog plakata tačno u podne,a opozicioni SDS i PDP prvom jutarnjom kafom šest časova prije. Nakon kafe u 6.20 krenuli su u predizborne aktivnosti. Opozicija poručuje da samo s njima Srpska može bolje.

“Krećemo u najveću mirnodopsku bitku od postanka Republike Srpske koja se, hvala Bogu, ne vodi oružjem, već znanjem, obrazovanjem, poštenjem, čestitošću, radom, marljivošću i odgovornošću”, rekao je kandidat Saveza za pobjedu Vukota Govedarica.

“Narod Republike Srpske ima osnovu da vjeruje da će biti bolje, jer može biti bolje bez velikih napora sa samo malo više reda”, izjavio je kandidat Saveza za pobjedu za srspkog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Kada bismo citirali svakog kandidata i svaku stranku trebalo bi mnogo vremena.Njihova obraćanja ili obećanja uglavnom se svode na očuvanje Republike Srpske, ekonomska i socijalna pitanja. I svi bez izuzuzetka , imaju viziju budućnosti, žele dobro narodnu i sebi odnosno svojim partijama na izborima.

“Želimo da DNS bude nezaobilazni faktor u formiranju vlasti u Republici Srpskoj i na nivou BiH, kao i da građani nakon izbora budu zadovoljni onim kako radi DNS i njegov kadar”, nalgasio je predsjednik DNS-a marko Pavić.

“Socijalisti su snaga koja može i treba da bude jedan od najbitnijih činilaca u vođenju Republike Srpske ka prosperitetu i još ljepšem mjestu za život”, poručio je potpredsjednik SP-a Dalibor Stević.

Da bi obećanja bila ispunjena neophodna je podrška građana. Barem tako kažu.

“Želim da poručim građanima Republike Srpske da na izborima ne glasaju za one koji će u predizbornoj kampanji koristiti neprimjeren rječnik. Pozivam građane da u što većem broju izađu na izbore i ne podlegnu bilo kakvoj vrsti kvalifikacija kojima može biti ugrožena sloboda i bezbjednost”, istakao je predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

Prvi plakat za neke je bio dobar početak kampanje,a drugi su smatrali da treba da budu malo originalniji.U predizobrne aktivnosti krenuli su autobusom- naravno ne van Republike Srpske.

Partije kojima su ovo prvi izbori, smatraju da su pobjednici koliko god glasova da dobiju.

“Prvi dan kampanje predstavljamo brendirani autobus koji kreće na put po Republici Srpskoj i Knjigu zahtjeva građana koja ide na put zajedno sa nama. Ta knjiga, koja je nastala zbog toga što mi slušamo narod, će nakon 7. oktobra biti najbolji putokaz u realizaciji ideje uspješne i bolje Republike Srpske”, naglasio je predsjednik Uspješne Srpske Zlatko Maksimović.

Šarenilo stranačkih zastava i plakata mjesec dana biće prisutno na našim ulicama. Koliki je interes za predstojeće izbore, govori i dolazak stranih novinarskih ekipa koje su već danas viđene ovdje.

RTRS