Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da će, ukoliko Republika Srpska bude imala čvrsto nacionalno rukovodstvo, za zločine počinjene nad Srbima odgovarati ratni muslimanski funkcioneri, pa i Haris Silajdžić.

“Ukoliko budemo razjedinjeni i potčinjeni Sarajevu i međunarodnoj zajednici, lica koja se sumnjiče za zločine nikada neće odgovarati”, rekao je Stevandić Srni.

On je istakao da se mora insistirati da svi oni koji se sumnjiče za ratne zločine budu procesuirani.

Policijska uprava Trebinje dostavila je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv Harisa Silajdžića zbog sumnje da je kao visoki funkcioner takozvane Republike BiH počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovječnosti na području opštine Konjic od 1992. do 1995. godine, saznaje Srna.

Prema nezvaničnim saznanjima Srne, Silajdžić se sumnjiči da je od 1992. do novembra 1993. godine u svojstvu ministra inostranih poslova, a nakon toga do kraja 1995. godine u svojstvu predsjednika takozvane Vlade BiH i jednog od osnivača Patriotske lige u Konjicu donosio odluke o osnivanju logora na području Konjica, Čelebići, Musala i Bradina.

SRNA/RTRS